Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 85 seconden

Enkele jaren geleden bracht Nest een zelflerende thermostaat op de markt. Het is een thermostaat die zijn schema automatisch aan veranderingen in het leven van de bewoner aanpast en de temperatuur lager zet als deze niet thuis is. Van deze thermostaat is nu een eenvoudigere versie verschenen met dezelfde energiebesparende functies maar met een neutraler ontwerp en een eenvoudigere installatie. Bovendien is spraakbediening via de Google Assistant nu mogelijk.

De Nest Thermostat E heeft geen opvallend ontwerp zoals zijn voorganger, maar een minder opvallend scherm dat daardoor beter in bijna ieder interieur zal passen. Hij is eenvoudig op een willekeurige plek in huis te plaatsen op de meegeleverde, ingebouwde standaard, zolang er maar een stopcontact voorhanden is.

De thermostaat is snel te installeren. Hiervoor kan simpelweg de bedrading van de bestaande thermostaat worden gebruikt. De nieuwe Heat Link E – het onderdeel dat de Thermostat E draadloos met het verwarmingssysteem verbindt –  vervangt die oude thermostaat. Deze heeft een stoffen kap en is daardoor meer dan een minder fraai ogende plastic doos aan de muur.

Ook bij de nieuwe thermostaat vormden energiebesparende functies het uitgangspunt. Net als bij zijn voorganger past de thermostaat zijn schema automatisch aan veranderingen in de woonomgeving aan en zet hij de temperatuur lager als er niemand thuis is. Voor het eerst is deze thermostaat voorzien van een vooraf ingesteld schema, gebaseerd op het gemiddelde Europese huishouden. Dit schema kan overigens eenvoudig worden aangepast.

De Thermostat E is eenvoudig handmatig of via de Nest-app te bedienen en in te stellen. Op de app kan de gebruiker ook zien hoeveel energie hij dagelijks gebruikt. Voor sommige functies, waaronder mobiele meldingen en bediening op afstand, is een werkende wifi- en internetverbinding nodig.