Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 111 seconden

ISSO brengt een nieuwe publicatie uit die ondersteuning biedt bij de procesengineering van klimaatsystemen. Publicatie 95 ‘Procesengineering voor klimaatinstallaties’ zet alle uitgangspunten voor een systeemaanpak op een rij. ‘Zonder de juiste systeemkennis is het voor vakmensen bijna niet mogelijk te bepalen hoe de (samengestelde) klimaatinstallatie automatisch zou moeten functioneren en hoe de eindgebruiker met het systeem de gewenste resultaten bereikt’, zo stelt het kennisinstituut. ‘Klimaatinstallaties worden steeds complexer. De vakman heeft nieuwe instrumenten nodig om de engineering op een juiste wijze uit te voeren.’

Procesengineering is het beschrijven van een automatiseringsinstallatie op basis van proceskennis. De vakman zal bij ontwerp van de automatische werking van een klimaatinstallatie moeten zorgen voor een minutieus samenspel van regelingen, sturingen en beveiligingen. En dat blijkt voor velen erg lastig. De nieuwe ISSO-publicatie 95 Procesengineering voor klimaatinstallaties helpt daarbij, door alle belangrijke uitgangspunten van een systeemaanpak op een rij te zetten. Samen met de al bestaande ISSO-publicatie 94 Regeltechniek voor klimaatinstallaties is het een handig kennisdocument voor de werktuigkundige ontwerper.

ISSO: ‘Elke hedendaagse ontwerper moet inzicht hebben in het vollast- en deellastgedrag van de installatie en hoe hij dat gedrag – bepalend voor onder meer het energiegebruik – kan beïnvloeden met geautomatiseerde functies. Hoewel de werktuigkundige ontwerper niet zelf de automatiseringssoftware schrijft, is hij wel degene die beschrijft hoe de automatisering er uit moet komen te zien. Is dit niet nauwkeurig omschreven, dan moet de programmeur zelf aannames doen.’

In de ISSO-publicatie 95 ‘Procesengineering voor klimaatinstallaties’ is die werkwijze tot in detail beschreven. Met behulp van voorbeelden wordt duidelijk wat de processen inhouden en wat de invloeden zijn van bepaalde keuzes. De publicatie laat zien welke stappen de ontwerper moet volgen, geeft voorbeelden van systeemconcepten en laat voor de diverse systemen (lokale klimaatregeling, luchtbehandelingssystemen en energiecentrales voor gekoeld en gewarmd water) voorbeelden van procesengineering zien.

De bijlagen van de publicatie bestaan uit hulpmiddelen en methodes om energieanalyses en gevolganalyses uit te kunnen uitvoeren. Publicatie 95 volgt op publicatie 94 ‘Regeltechniek voor klimaatinstallaties’ die twee jaar geleden al uitkwam. Hierin staat het onderdeel regeltechniek van de procesengineering centraal. Samen vormen zij een compleet naslagwerk voor de werktuigkundige ontwerper. Het komend jaar biedt ISSO een cursus aan over het toepassen van procesengineering.

De publicatie is verkrijgbaar via kennisbank.isso.nl.

[related_post themes=”text”]