Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 85 seconden

goede-doelenDe nieuwe huisvesting van de Goede Doelen Loterijen, een lang leegstaand kantoorgebouw in Amsterdam-Zuid, zal de Breeam kwalificatie ‘Outstanding’ krijgen voor duurzaamheid. Het pand zal daarmee een van de duurzaamste gerenoveerde gebouwen van Nederland worden. Er komt een openbaar restaurant, een studio waar de tv-programma’s Koffietijd en RTL Live! worden opgenomen, een hal en auditorium voor exposities en lezingen. Het dak is met zo’n 2.400 m2 aan zonnepanelen een belangrijke opwekker van duurzame energie. Daarnaast wordt er regenwater opgevangen, dat deels wordt gebruikt om de daktuin te irrigeren en dient voor de toiletspoelingen en sprinklerinstallatie. Door te kiezen voor renovatie van een bestaand pand in plaats van nieuwbouw, en te renoveren volgens de allerlaatste technieken op het gebied van duurzaam bouwen wordt de nieuwe huisvesting een nagenoeg circulair en energieneutraal pand.

Workshops, bezoek aan de huidige locaties waar gewerkt wordt en gesprekken met de medewerkers vormden de inspiratie voor het bijzondere dak. Het groen van de tuinen waar men in de huidige situatie op uitkijkt en de bomen in het bij de nieuwe locatie gelegen Beatrixpark zijn terug te zien in dit opvallende dak. Door over het bestaande gebouw heen te bouwen en een extra verdieping toe te voegen, verandert de huidige patio in een ruim binnenplein dat door het nieuwe dak wordt overspannen.

In dit dak, gedragen door drie grote en drie kleinere boomvormige kolommen, zorgen 6.800 bladeren van gepolijst aluminium voor een bijzonder, organisch licht- en schaduwspel op de wanden en vloeren. De gelaagdheid en schittering doen denken aan een boswandeling onder een bladerdek van echte bomen. De kleuren, lichtintensiteit en de sfeer veranderen telkens, afhankelijk van waar en wanneer je je in het gebouw bevindt.

[related_post themes=”text”]