Problemen met ventilatiesystemen in woningen kunnen leiden tot gezondheidsklachten van bewoners, bijvoorbeeld door het ontstaan van schimmel. Daarom heeft Aedes een nieuw Programma van Eisen (PvE) inclusief handleiding laten ontwikkelen door BBA Binnenmilieu. Dit PvE vervangt de versie uit 2011.

Eisen van Bouwbesluit 2012 zijn in het PvE het uitgangspunt, inclusief de aanvullingen tot en met 2020. De onderhoudsadviezen zijn nog aanvullend als voorschriftenset opgenomen, omdat de markt hierop nog onvoldoende inspeelt. Er is een versie zonder en met die onderhoudsadviezen beschikbaar.

Twee A4 pagina’s
De nieuwe eisen zijn als prestatie-eisen geformuleerd waardoor het PvE kon worden teruggebracht tot twee A4 pagina’s. Het PvE is te gebruiken bij nieuwbouw en renovatie en voor zowel balansventilatie als ventilatie via natuurlijke toevoer met mechanische afvoer.

Zonder of met onderhoud
Woningcorporaties kunnen kiezen tussen twee grotendeels gelijke programma’s van eisen voor woningventilatie. Bij RGS-contractvormen (resultaatgericht samenwerken) voldoet meestal de versie zonder voorschriften voor onderhoud. Bij andere contractvormen adviseert Aedes de versie inclusief onderhoudsvoorschriften. De reden daarvoor is dat lang niet alle marktpartijen bij het onderhoud voldoende uitgaan van het belang van de corporatie en de gezondheid van de bewoner.

Rol van de bewoner
Het PvE met handleiding is bestemd voor medewerkers van woningcorporaties die als opdrachtgever betrokken zijn bij keuzes voor woningventilatie. Dat zijn bijvoorbeeld planontwikkelaars en medewerkers vastgoedbeheer en -onderhoud. De voorschriften beschrijven daarnaast nadrukkelijk de rol van de bewoner bij regelmatig onderhoud van de installaties.

Nieuwbouw, renovatie en bestaande systemen
Ventilatiesystemen kunnen zorgen voor een goed binnenmilieu in huizen. Dit is alleen maar belangrijker geworden, nu steeds meer mensen thuis werken door de coronacrisis. Een woningcorporatie kan als opdrachtgever voor nieuwbouw- en renovatieprojecten voor een goed ventilatiesysteem kiezen. Het PvE is daarvoor een leidraad en de corporatie kan deze gebruiken bij opdrachtverlening aan aannemers en installateurs. Daarnaast is het zaak om alert te blijven op de kwaliteit van ventilatiesystemen in bestaande complexen, vooral om schimmel te voorkomen.

Ventilatie nieuwe stijl

Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 16 secondenHeb je je wel eens afgevraagd waarom we een appartementengebouw van een totaal ...
Verder Lezen

Airmaster neemt Klasse ventilatie over van Itho Daalderop

Itho Daalderop en Airmaster A/S zijn na onderling overleg overeengekomen dat laatstgenoemde per 17 april jl. alle commerciële activiteiten voor ...
Verder Lezen

Het nieuwe ventileren

Ventilatie blijft een zorgenkindje. Uit diverse onderzoeken en klachten blijkt dat de woonhuissystemen nog regelmatig ondermaats presteren. Daar is een ...
Verder Lezen

Bijna 2 miljoen ventilatieboxen in 50 jaar tijd

Precies vijftig jaar geleden werd de CVE ventilatiebox van Itho Daalderop in de Nederlandse markt geïntroduceerd. Via de eerste houten ...
Verder Lezen