Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 62 seconden

Karel is nog steeds druk bezig in een nieuwbouwwoning. Eerder lieten we al zien dat hij de sanitaire leidingen en vloerverwarmingsverdeler kundig had weten aangesloten. Deze week was het weer tijd voor één van zijn weergaloze uitvindingen. Het viel Karel namelijk op dat de aankomende bewoners een open trap hebben in hun nieuwe huis. En dat is natuurlijk niet zo slim als je zo weinig mogelijk energie wilt verspillen.
Zelfs Karel weet dat warmte omhoog stijgt en dus zo naar de bovenetage verdwijnt. Uiteraard had hij kunnen adviseren om een tussendeur op de overloop aan te brengen. Maar Karel zou Karel niet zijn als hij niet met een beter idee op de proppen zou komen. Wat zorgt er nou voor dat de warme lucht wordt afgeremd, had hij zichzelf afgevraagd. Het antwoord liet niet lang op zich wachten: kou natuurlijk!
Heel inventief legde Karel met een koudwaterleiding een lus rond het trapportaal. Dat zou de warme opstijgende lucht wel ‘afschrikken’. Dat daardoor het water in de naastgelegen warmwaterleiding wel eens in temperatuur zou kunnen zakken, met legionellagevaar tot gevolg…tja, dat is voor Karel net een stap te ver. Zijn theorie is meestal een groot succes. Van de praktijk staat hij vaak wat verder af.