Een aantal fabrikanten zou vanwege de coronacrisis de komende tijd minder installatieproducten en -materiaal kunnen leveren. Vooral vanuit Italië zouden leveringsproblemen kunnen optreden. Gaat dat hier tot problemen leiden? Vooralsnog niet, zo blijkt uit een rondje dat wij maakten langs enkele bedrijven die in ons land aan de installatiebranche leveren, waaronder Ferroli en Caleffi die hun hoofdvestiging in Italië hebben.

Het Ferroli hoofdkantoor is gesitueerd in San Bonifacio, in het zwaar getroffen gebied rond Verona. Wim van de Wetering, directeur van de Nederlandse vestiging, vertelt ons dat zijn collega’s waar hij rechtstreeks contact mee heeft het gelukkig allemaal nog goed maken. “Op dit moment hebben wij ook nog geen problemen om onze klanten te voorzien van onze goederen. Sinds bijna twee weken zijn de fabrieken voor productie gesloten. Wij hebben vorige week echter nog extra producten ontvangen, waaronder extra cv-ketels, waarvoor wij altijd een veiligheidsvoorraad van twee maanden hanteren. Wij kunnen dan ook voorlopig gewoon door blijven leveren. Daarnaast worden onderdelen van cv-ketels door de Italiaanse overheid gezien als essentieel en mag dit deel van onze organisatie doorwerken. Er wordt vanuit Italië juist vandaag een transport naar Nederland georganiseerd. Hoe dit verder gaat de komende maanden is uiteraard erg onzeker. De lockdown in Italië is volgens mijn collega’s daar erg zwaar om te ondergaan. Ze mogen zich alleen met (schriftelijke) reden in een straal van 200 m rond hun woning verplaatsen.

“Fabriek start volgende week dinsdag weer op”
Caleffi bedient vanuit de Nederlandse vestiging zeven landen. Mauro Manfredi ziet dat de grotere werken veelal stil liggen, aangezien social distancing op deze werken niet gegarandeerd kan worden. Uitzonderingen zijn gebouwen waarbij er momenteel geen personen aanwezig zijn, zoals scholen of sportcentra. De omzetindex stijgt nog in de Scandinavische landen en in Duitsland. Nederland en Vlaanderen zit op een kleine achterstand en behoren feitelijk nog tot de besten van Europa. Italië en Frankrijk maar ook Wallonië (50%) scoren beduidend slechter. “Wij ondervinden geen voorraadproblemen in Nederland. De fabriek in Italië is tien dagen geleden gesloten en zal naar verwachting aanstaande dinsdag weer mogen opstarten en direct weer 100% draaien. Caleffi Nederland heeft een voorraadbuffer van enkele maanden. Pas als de Italiaanse overheid besluit de opening uit te stellen met 2 á 3 weken zal het lastig worden om een beperkt aantal producten te garanderen. Als de fabriek dinsdag opstart zal Caleffi gewoon doorgaan met de geplande acties in mei en juni om daarmee de nog werkzame installateurs van wat voordelen te kunnen voorzien.”

“We produceren maximaal op basis van de beschikbaarheid van materialen”
Ook Nefit Bosch voorziet op korte termijn geen leveringsproblemen, vertelt manager marketingcommunicatie Jan Bosch. “De beschikbaarheid van de meeste producten kunnen we in ieder geval garanderen tot en met 30 april 2020. We produceren maximaal op basis van de beschikbaarheid van materialen. Natuurlijk zijn we voor bepaalde componenten ook afhankelijk van toeleveranciers in het buitenland. In landen als Italië, Portugal en Frankrijk starten, na een eerdere tijdelijke sluiting vanwege de lockdown, inmiddels steeds meer fabrieken van toeleveranciers weer op. Het transport van goederen wordt nog wel steeds bemoeilijkt door de wachttijd aan de grenzen, vanwege heringevoerde grenscontroles of andere maatregelen. Onze collega’s van inkoop en de supply chain zijn dagelijks in contact met onze toeleveranciers om de potentiële risico’s te bespreken en mogelijke maatregelen te implementeren om de impact te beperken. Veel hangt af van hoe zich de situatie in de betreffende landen de komende weken ontwikkeld. In de loop van de maand verwachten we meer duidelijkheid.”

“Hooguit vertragingen door transporteurs”
Ook Belimo verwacht geen langere levertijden of issues met verkrijgbaarheid zolang de situatie verder stabiel blijft. “De vertragingen die kunnen optreden worden eerder veroorzaakt doordat transporteurs er soms wat langer over doen om goederen af te leveren”, vertelt Yvette Vink, marketing manager bij deze fabrikant van aandrijving- en kleptechnologie voor verwarming, ventilatie en airconditioning.
En Jaga ervaart tot nu toe ook nog geen leveringsproblemen van leveranciers. "Onze fabriek in België draait door in aangepaste vorm om de gezondheid van onze medewerkers te waarborgen", vertelt marketing manager Wendy Stevens.

“We hebben veel extra veiligheidsvoorraad aangelegd”
Groothandel Wasco ten slotte zegt snel te anticiperen op veranderende situaties bij verschillende leveranciers. Tom Eilert, teamleider marketing: “Door kort op de bal te spelen hebben wij onze voorraadpositie, op PV-panelen en stringomvormers na, momenteel heel goed op orde. Dit horen wij ook veel terug van onze klanten. Waar het om gaat is dat we naast onze normale forecast bij de kritische producten (waar de lockdown voor productie-achterstand of zelfs stilstand heeft geleid) veel extra veiligheidsvoorraad hebben aangelegd. Zodoende kunnen we voorlopig ons voorraadassortiment zonder problemen leveren. Houdt de lockdown langer aan dan komen we later alsnog in de problemen, maar hopelijk kunnen de fabrieken in met name Italië en Frankrijk snel weer gaan produceren. Daarnaast is de productie in China weer opgestart. Daar komen veel componenten vandaan die in Europese productie worden gebruikt en dat gaat dus helpen om de productie weer stabiel te krijgen.”

Op onze nieuwsbrief abonneren