bGrid, een Nederlandse dienstverlener op het gebied van smart buildings, gaat haar smart building backbone leveren aan de tweede toren van het Le Doublon-project in Parijs. Dit is een vervolg op de eerdere oplevering van het bGrid-systeem in de eerste toren afgelopen zomer. De backbone geeft zowel de eigenaar, de beheerders als de eindgebruikers inzicht in het gebruik van de verschillende ruimtes en werkplekken, de luchtkwaliteit, temperatuur, licht en andere functionaliteiten.

De twee kantoorgebouwen tellen samen 30.000 vierkante meter en zijn gelegen in Courbevoie, met goede toegang tot vervoersverbindingen. De gebouwen moeten grondig worden gerenoveerd. Het doel is om de kwaliteit van de gebouwen sterk te verbeteren en van de twee gebouwen een ‘futureproof kantoor’ te maken, onder andere met interactieve diensten zoals geo-lokalisatie en beheersing van comfort. De infrastructuur van sensoren zorgt met real-time inzichten voor geoptimaliseerd gebouwonderhoud. Met al deze innovaties worden de torens een van de eerste gerenoveerde smart buildings in Frankrijk.

Installateur stelt het bGrid-systeem in bedrijf
Voor bGrid is er ook een primeur in het project. Het is het eerste project waarbij een installateur het bGrid-systeem zelf in bedrijf gaat stellen. Dit maakt de oplossing schaalbaarder en het biedt de installateur veel flexibiliteit, aldus de dienstverlener. bGrid biedt hiervoor de tools en software en ondersteunt de installateur op afstand. De bGrid-sensoren worden aangepast aan en geïntegreerd in het architectonisch ontwerp. De sensoren verzamelen gebruiksgegevens die vervolgens worden weergegeven in een dashboard voor beheerders. Door apps van derden aan de gegevens te koppelen, kunnen gebruikers van het gebouw bijvoorbeeld gemakkelijk vrije werkplekken vinden of een ruimte vinden met hun comfort- en gezondheidsvoorkeuren. Daarnaast zijn er nog andere apps waar de software van bGrid aan gekoppeld kan worden.

Steeds meer internationale opdrachten
Wouter Kok, CCO van bGrid: “We krijgen steeds meer internationale opdrachten. Na Unilever in de Verenigde Staten, de luchthaven van Zürich en de MIND-campus in Milaan, is dit een prachtige nieuwe stap in onze wereldwijde groei. Het is een mooie bevestiging dat nadat we de eerste toren van de bGrid-backbone hadden voorzien, we ook voor de tweede toren werden gevraagd. Dat de oplossing ook in bedrijf wordt gesteld door een van onze installatiepartners is de kers op de taart. We hopen in de toekomst met vele installateurs een dergelijk partnerschap aan te gaan.”

Op onze nieuwsbrief abonneren