Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 118 seconden

Nederlanders weten amper welk deel van de totale energierekening naar verwarmingskosten gaat. Maar liefst een derde schat het op 25 tot 50%. In werkelijkheid gaat gemiddeld 80% van het energiegebruik op aan verwarming. Slechts 4% zat er dichtbij met een geschat aandeel van tussen de 75 en 100%. Een kwart van de Nederlanders zit er flink naast met een geschat aandeel van tussen de 0 en 25%. Dat blijkt uit de peiling ‘Warme winter’ onder ruim 1.000 Nederlanders in opdracht van installateur Feenstra.

“Dit leert ons dat we mensen meer bewust moeten gaan maken van de verwarming”, stelt Henjo Groenewegen, algemeen directeur van Feenstra. “Stookkosten kunnen flink oplopen als de cv-ketel niet goed is geïnstalleerd, of niet wordt onderhouden. Stookkosten kunnen ook oplopen als de radiatoren niet goed werken.”

24% geeft aan dat de gordijnen tot aan de vloer hangen en daarmee voor de radiator. Eenderde stelt nooit de verwarming schoon te maken. Groenewegen: “Als de gordijnen ’s avonds dicht gaan, blijft de warmte hangen tussen het gordijn en het raam. De warmte zal dan via het raam verdwijnen. Dat is zonde van de stookkosten. Gordijnen tot op de vensterbank scheelt op de rekening. Stof in een convectorput, vermindert de luchtstroom en warmteafgifte en zal tot meer stookkosten leiden. Regelmatig afnemen, en zeker een keer grondig stofzuigen voor de winterperiode, bespaart energie. Radiatorfolie helpt om de warmtestraling te reflecteren. Helaas is dit nog niet erg populair, slechts 20% gebruikt dit om de warmte binnen te houden.”

Als het kouder wordt in huis, lost 31% dat op door warmere kleding aan te trekken. Het gaat hier met name om vrouwen. Mannen zetten eerder de verwarming hoger (27%). 23% doet beide. 28% doet de verwarming pas uit op het moment dat ze naar bed gaan. 60% doet dat een uur eerder.

“Dat laatste is slim. De warmte blijft nog lang hangen en toch stook je een uur minder. Het sluiten van alle binnendeuren bespaart ook energie. Toch geeft 20% aan dat alle of de meeste deuren open zijn, terwijl sluiten een eenvoudige manier is om goedkoper te stoken. Slechts 35% houdt alle deuren dicht tijdens de winter.”

Besparen kan bovendien door niet in alle kamers de verwarming aan te zetten. 76% doet dit, terwijl 24% wel overal de verwarming aan heeft.

Nederlanders doen het goed als het gaat om regelmatig onderhoud van de cv-ketel. 95% laat de ketel tenminste één keer in de twee jaar controleren. 2% doet dat echter nooit.

[related_post themes=”text”]