Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 67 seconden

Tussen de Jaarbeurs en Utrecht Centraal Station wordt een leeg gebouw omgebouwd tot een ontmoetings- en belevingsplaats voor duurzaam wonen, genaamd ANNE. ANNE staat voor Alle Nederlanders Naar Energieneutraal. Op 16 januari gaat de eerste verdieping van het gebouw open en zal het ondersteunende team van Stroomversnelling hier gaan proefdraaien. tijdens de Bouwbeurs van 6 tot 10 februari a.s. is er open huis.

ANNE moet een startpunt worden om geïnspireerd te raken door leerzame voorbeelden van verduurzamen in de regio. Zo komt er een NOM-experience excursie die, startend vanuit het center, geïnteresseerden mee neemt langs de verschillende energieneutrale voorbeeldprojecten in en rondom Utrecht. Verder komt er buiten het gebouw een voorbeeld van een woning van Sustainer Homes te staan. Hier kunnen bewoners binnenlopen om een duurzame woning te beleven. Vier dagen per week zit hier een financieel adviseur van de Rabobank om bewoners verder te helpen. “We willen dit een laagdrempelige manier maken voor mensen om te zien wat mogelijk is” zegt Martijn van Eeuwijk, teamleider financieel advies bij de Rabobank.

Arthur Lippus, een van de initiatiefnemers van ANNE, denkt dat het project ook veel verder kan gaan: “Mijn grootste droom is dat veel mensen de concrete kansen kunnen zien om met betaalbare duurzame ingrepen hun woning te verbeteren, het daar aan de keukentafel over hebben en enthousiast in actie komen”.