Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 91 seconden

referentie_ravel_2Eén van de opvallendste studentencomplexen van ons land is Ravel Residence met zijn kunststof gevel en modulaire opzet. Het gebruik van gezonde technieken stond centraal in het ontwerp van het aan de Amsterdamse Zuidas gelegen gebouw. Geluidscomfort was een belangrijke aandachtspunt, gezien de ligging van het complex aan zowel een treinstation, snelweg én aanvliegroutes van Schiphol. Met name omdat er natuurlijke ventilatie werd toegepast. In het gebouw zijn 300 stuks geluiddempende susrooster toegepast, voorzien van duurzaam dempingsmateriaal. Daarnaast is het gebouw voorzien van tweezijdig brandwerende ventilatieroosters om aan de brandveiligheidseisen te voldoen.

Ravel Residence is in feite een klein dorp. Het vijf verdiepingen tellende complex telt 800 studentenappartementen en daarnaast voorzieningen zoals een café, lounge en wasserette. Op het dak zijn onder meer een basketbalterrein en moestuin terug te vinden. Dit alles maakt het voor jonge mensen aantrekkelijk om in een stedelijke, maar eveneens groene omgeving te wonen. Bovendien kunnen de ruimtes gemakkelijk van functie veranderen dankzij een modulaire bouwsysteem.

“Na een uitgebreide studie viel de keuze op twee type roosters”, vertelt Hendrik Dejonghe, marketing manager bij Duco. “Enerzijds werden er 300 stuks van GlasMax ‘ZR’ geïntegreerd, voorzien van duurzaam dempingsmateriaal op basis van geperst vlokkenschuim. Dit susrooster combineert verschillende voordelen: plaatsing zowel rechtstreeks op glas – met een minimale glasaftrek van 80 mm – als in (compacte) kalf, en beschikbaar in vier verschillende luchtspleten (10, 15, 20 of 25 mm). In dit project werd GlasMax 15 ‘ZR’ uitgevoerd in een compacte kalfplaatsing.

referentie_ravel_3Daarnaast is ook brandveiligheid in de moderne architectuur een basisvereiste. Een brandwerendheid van 90 minuten voor de hoofddraagconstructie en een weerstand tegen branddoorslag en -overslag van 60 minuten voor de scheidingswand vormden belangrijke voorwaarden. Het tweezijdig brandwerende ventilatierooster van het type FireMax ‘ZR’, dat beschikbaar is in zowel compacte kalfplaatsing (E(W)90) als glasplaatsing (E(W)30) voldeed de eerste uitvoering dus probleemloos aan de gestelde eisen.

[related_post themes=”text”]