Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 59 seconden

In de jaren vijftig toverden vooraanstaande architecten het polderdorp Nagele om tot het modernste dorp van Europa. Nu wil Nagele een schoolvoorbeeld zijn van een duurzaam dorp, waarvoor een ontwerpprijsvraag werd uitgeschreven. Het duurzaamheidsplan ‘Nagele in balans’ kwam als beste uit de bus. Dit plan voorziet in onopvallende zonnepanelen op woningen, collectieve ondergrondse warmteopslag, een op zeezout gebaseerde buurtbatterij en de collectieve opwekking van elektriciteit voor elektrisch vervoer.

Opslag van warmte en energie is de kern van het plan, waarvoor veelal bestaande technieken worden gebruikt. Wel nieuw is de zeezout buurtbatterij. De gemeente doet daarmee nu een proef op de gemeentewerf. De ‘batterij’ is 600 keer goedkoper dan een gewone accu, maar doet hetzelfde.

Het idee is nu om het winnende plan in een hofje uit te proberen en dan te kopiëren naar de rest van het dorp. Veel onderdelen zijn door de bewoners zelf in elkaar te zetten.

Wat uiteindelijk de kosten per huishouden zullen zijn, is nog niet te zeggen. Dat hangt mede af van de mate waarin er sprake kan zijn van zelfwerkzaamheid. Duidelijk is wel dat bewoners zullen moeten investeren. Maar die investeringen zullen op termijn worden terugverdiend, want het hele hofje wordt energieneutraal.