Monobloc die automatisch schakelt tussen warmtepomp en cv-ketel

Gepubliceerd op

Daikin introduceert de R-32 Daikin Intergas Monobloc hybride / add-on warmtepomp. De introductie gaat gepaard met sessies in het land, waarin de warmtepomp wordt voorgesteld aan zakelijke relaties en installatiepartijen. De lucht/water-warmtepomp wordt gepresenteerd als een hybride- of add-on oplossing. De warmtapwatervoorziening kan dus via de gasketel blijven verlopen.

Het 4 kW buitendeel in monobloc-uitvoering is ontwikkeld voor de Nederlandse renovatiemarkt en werkt met het koudemiddel R32. De hybride uitvoering werkt in combinatie met een nieuwe meegeleverde CW4 (28 kW) of CW5 (32 kW) cv-ketel van Intergas. De add-on warmtepomp maakt het juist mogelijk ‘aan te haken’ bij een bestaande cv-ketel, ongeacht het merk. De hydromudule is bovenop het stille buitendeel geïntegreerd, waardoor dit weinig ruimte in beslag neemt, en geschikt is voor plaatsing op bijvoorbeeld balkons. Het betreft een 'plug & play' installatie. Het koudemiddelcircuit is volledig geïntegreerd in het buitendeel, waardoor alleen waterafsluitingen hoeven te worden gerealiseerd.

Oplossing voor de vervangingsmarkt
Manager Heating bij Daikin, Jeroen Peeters, licht toe: “Het is een ideale oplossing voor de vervangingsmarkt van de cv-ketel, waarbij die laatste nog een belangrijke rol kan behouden en er toch al tot 50% op gasverbruik kan worden bespaard. Daarnaast vergt het een lage investering, wordt gebruik gemaakt van bestaande afgiftesystemen en is de installatie erg eenvoudig. Een gat in de verduurzamingsmarkt als je het mij vraagt. Zeer interessant ook voor woningbouwverenigingen, woningcorporaties en VVE's.”

Kostenefficiënt
De Daikin Intergas Monobloc Hybride warmtepomp, die geïntegreerd is met een cv-ketel, is een mix van de warmtepomp- en de hr-technologie. Het systeem schakelt automatisch tussen de warmtepomp, de cv-ketel of een combinatie daarvan en kiest altijd voor de efficiëntste verwarmingsmodus om de juiste balans te creëren tussen het verbruik van gas en elektriciteit.

Lagere CO2-uitstoot
De Daikin Intergas Monobloc Hybride warmtepomp selecteert automatisch de beste technologie (cv-ketel of warmtepomp) op basis van de actuele energieprijzen en warmtevraag. Hierdoor wordt een significant lagere CO2-uitstoot bewerkstelligd in vergelijking met standaard cv-ketels, aldus de fabrikant. Als het systeem in de warmtepompmodus staat, wordt de CO2-uitstoot teruggebracht tot nul.

Milieuvriendelijk koudemiddel
Daarnaast wordt gebruik gemaakt van koudemiddel R32 om de impact op het milieu verder te verkleinen. Het koudemiddel R32 heeft een zeer laag Global Warming Potential (GWP:675) ten opzichte van andere koudemiddelen. Het bevindt zich in een afgesloten circuit in het buitendeel. En omdat al het koudemiddel buitenshuis wordt opgeslagen, bestaat er geen risico op lekkages in de woning.

Geen F-gaslicentie vereist
Dankzij de wateraansluitingen tussen de buiten- en binnendelen kan de verwarmingsinstallateur deze systemen installeren zonder een F-gascertificering. Bestaande radiatoren en leidingen hoeven niet noodzakelijkerwijs vervangen te worden waardoor de investeringskosten ook laag zijn. Er kan worden gewerkt met de bestaande cv-ketel of met de nieuwe hybride-ketel van Intergas die optimaal samenwerkt met de Daikin warmtepomp. Het 4 KW buitendeel in monobloc-uitvoering is geschikt voor gebruik bij buitentemperaturen tot -15 ◦C en is voorzien van meerdere antibevriezingsvoorzieningen.

Klapschaats en topprestaties
Tijdens de introductiesessies in Assen en Ridderkerk legde Daikin de link tussen de prestaties van dit warmtepompsysteem en de topprestaties van oud-schaatser, en huidig schaatscoach Gerard van Velden, die hierbij ook zelf aanwezig was. Van Velden: “De introductie van de klapschaats was een innovatie die mij in eerste instantie problemen opleverde, omdat ik moest wennen aan een andere manier van schaatsen. Met de warmtepomp wordt op een andere manier een huis verwarmd. Maar ik denk dat deze innovatie snel went en je niet eens merkt dat die naast je gasketel draait. Dat zie je dan alleen nog terug in je energierekening.”

Investeringssubsidie
De Daikin Intergas Monobloc Hybride / Add-on warmtepompen (A++) komen in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) van € 1.600 met referentiecode: KA14853.

%d