Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 122 seconden

Minister Blok VvEVvE Albatrosstraat, Zangvogelweg en Ganzenstraat in Amersfoort is de eerste Vereniging van Eigenaren die gebruik maakt van de VvE Energiebespaarlening uit het Nationaal Energiebespaarfonds. Een nieuwe cv-installatie, spouwmuurisolatie en led-verlichting in de openbare ruimten, brengen de energierekening naar verwachting met 30% omlaag. Ter gelegenheid hiervan bracht minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst een werkbezoek aan de VvE op woensdag 9 december 2015.

Om de woning te verduurzamen, kunnen particulieren al geruime tijd gebruik maken van de Energiebespaarlening. Sinds juni 2015 kunnen VvE’s dat ook. De VvE Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid om de, vaak forse, investeringen te kunnen financieren voor appartementencomplexen. Minister Stef Blok: “Mijn dag is helemaal goed. Ik heb hier gezien dat er mooie technische oplossingen zijn. Ook voor dit appartementencomplex uit de jaren ‘60. Ik heb bewondering voor deze actieve VvE en de snelheid waarmee zij hun besluit hebben genomen om te investeren in energiebesparende maatregelen. Deels met eigen geld en deels met de VvE Energiebespaarlening gefinancierd. Deze VvE is een fantastisch voorbeeld voor andere VvE’s.”

De complexen van VvE Albatrosstraat, Zangvogelweg en Ganzenstraat bestaan uit vier gebouwen met in totaal 96 appartementen. Tijdens het werkbezoek kreeg de minister een rondleiding van bestuurslid Louis Draisma en bewoner Nico Olthoff. Louis Draisma, bestuurslid VvE: “Energiegebruik is een grote kostenpost die maandelijks terugkomt. Energiebesparende maatregelen liggen dan ook voor de hand. De VvE Energiebespaarlening gaf ons de mogelijkheid om het in één keer goed aan te pakken. Anders hadden we waarschijnlijk elk jaar één complex gedaan.”

De maatregelen in de vier appartementencomplexen betreffen het vervangen van de cv-installatie, het isoleren van de kopgevels en het vervangen van de verlichting in de openbare ruimten door led-verlichting. Met het uitvoeren van de maatregelen is een investering gemoeid van € 225.000,-. Hiervan bekostigt de VvE zelf € 75.000,-, de resterende € 150.000,- wordt gefinancierd met de VvE Energiebespaarlening. De VvE heeft uitgerekend dat de investering direct rendement oplevert. Draisma: “Het bedrag dat we besparen op de stookkosten is hoger dan de aflossing en rente die we moeten betalen voor de lening. Het bestuur van de VvE verwacht dat de totale investering binnen zeven jaar is terugverdiend.“

Frans Weekers, voorzitter van het Nationaal Energiebespaarfonds en gastheer tijdens het werkbezoek: “De VvE Energiebespaarlening is mogelijk voor VvE’s met minimaal 10 appartementsrechten. Vandaag is de eerste een feit. Ik verwacht dat er nog veel VvE’s gaan volgen. Met veertig VvE’s lopen al verkennende gesprekken.”

Voor meer informatie: www.svn.nl en www.ikinvesteerslim.nl/vve