Mobbit is een gepatenteerd systeem dat ventilatieleidingen, grondbuizen en andere kanaalsystemen al dweilend zuivert. Het systeem is ontwikkeld door Ronny Reygel, specialist in installatietechniek, en gebaseerd op de problemen die hij ondervond met borstelsystemen voor het reinigen van ventilatiekanalen.

Het rendement van mechanische ventilatie in een huis gaat snel achteruit door de hoeveelheid stof die in de kanalen en afzuigunit achterblijft. Bacteriën en ziektekiemen kunnen zich in het stof vastzetten en zich in huis verspreiden. Hoewel er geen regelgeving bestaat voor het zuiveren van installaties, zou dit voor privéwoningen ieder 4 à 5 jaar moeten gebeuren, aldus Reygel.

Zonder demonteren
Wat hem betreft gebeurt dit met de Mobbit. Met behulp van een traditionele stofzuiger en een ‘kite’ wordt een touw in het kanalennet getrokken. Dit touw hangt vast aan de ‘mob’ die gedrenkt is in water en detergent. De ‘mob’ wordt meerdere malen door de leiding getrokken tot het spoelwater van de ‘mob’ helder achterblijft en al het vuil weg is. De reiniging gebeurt van ventiel naar ventiel. Toezichtluiken zijn dus niet nodig en ook het demonteren van onderdelen van het leidingnet kunnen achterwege blijven.

Groot reinigend oppervlak
De ‘mob’ is een bicomponente microvezel met een reinigend oppervlak, dankzij het capillair effect dat optreedt. Door de chemische splitsing van het materiaal ontstaat een groot oppervlak waardoor het mengsel van water en detergent het vuil kan opnemen. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van borstels of ronddraaiende bewegingen. Ook blijft er geen water achter in de leidingen. De flexibiliteit en beweeglijkheid van het systeem maken het mogelijk om met verschillende diameters te reinigen.

Tussen 100 mm en 200 mm
Voor ronde ventilatiekanalen met een diameter tussen 100 mm en 200 mm is de Mobbit One Superkit geschikt. Deze wordt geleverd in een compacte harde koffer en bevat het binnenwerk van het systeem, de mobs en borstels voor verschillende diameters, het trektool, de ‘kite’, een tang, een set koorden en sleutels. Afhankelijk van de diameter van de te zuiveren ventilatiekanalen, zijn er bijhorende doppen voor 100, 125, 160, 180 en 200 mm.

Op onze nieuwsbrief abonneren