Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 77 seconden

Uit onderzoek van Uneto-VNI blijkt dat meisjes tijdens hun technische opleiding steeds vaker kiezen voor het loodgietersvak. Er zijn inmiddels zo’n 500 meisjes actief als loodgieter en dat aantal neemt snel toe. Het beroep van loodgieter is de laatste jaren sterk veranderd; service en communicatie zijn belangrijker dan ooit en daarmee is het vak (ook) voor vrouwen interessanter en aantrekkelijker geworden, aldus de branchevereniging.

Voorzitter Doekle Terpstra van Uneto-VNI vindt het logisch dat meisjes loodgieter willen worden. “Het is een boeiend vak. De loodgieter is al lang niet meer de man die in keukenkastjes en wc’s aan het werk is. Het vakgebied wordt breder, innovatiever en digitaler. De loodgieter bedenkt oplossingen voor een energiezuinig huis en speciale systemen die de riolen controleren. En hij of zij maakt digitale badkamerontwerpen en voorkomt legionellabesmetting met behulp van digitale techniek.”

Maatschappelijk belang
De maatschappelijke betekenis van het loodgietersvak wordt steeds groter. Volgens Terpstra spreekt ook dát aspect meisjes aan. “De loodgieter levert een bijdrage aan de aanpak van belangrijke uitdagingen. Het terugdringen van de CO2-uitstoot bijvoorbeeld, maar ook het voorkomen van wateroverlast in en rond woningen. Loodgieters zijn van groot belang voor de volksgezondheid. Dankzij sanitaire voorzieningen wordt de gemiddelde Nederlander nu twaalf jaar ouder dan een eeuw geleden.”

Om het tekort aan loodgieters tegen te gaan, richt Uneto-VNI zich niet alleen op meisjes, maar ook op andere doelgroepen. De sector leidt dit jaar 150 vluchtelingen met een verblijfsstatus versneld op voor een baan in de installatiesector. Al vijftig statushouders zijn inmiddels als loodgieter aan het werk.