Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 68 seconden

nulnuWim van den Bogerd, CEO bij Klimaatgarant en Itho Daalderop én lid van de Stroomversnelling, meldt in Cobouw dat het niet gaat lukken om in 2020 meer dan honderdduizend Nul-op-de-Meter woningen te realiseren. Redenen: te weinig samenwerking, te hoge kosten en targets die niet worden gehaald. Tien corporaties en bouwbedrijven ondertekenden op 20 juni 2013 het initiatief ‘de Stroomversnelling’. Voor 2017 zouden er 11000 woningen onder handen worden genomen, de teller staat nu op ongeveer 700.

Van den Bogerd wijst vooral op de te hoge kosten van het renoveren van oude woningen. “Iedereen is te optimistisch geweest. Zo van, dat gaan we wel even doen. Op dit moment is het gewoon niet rendabel.” Hij vindt dat de industriële partners meer moeten gaan denken in processen en de partijen met elkaar moeten gaan samenwerken. “Bijna iedere bouwer vindt het wiel voor zichzelf uit

In het zelfde interview erkent Leen van Dijke, voorzitter van de Stroomversnelling, dat het allemaal niet zo snel gaat als gepland maar dat wil volgens hem nog niet zeggen dat de dingen mislukt zijn. “Het aantal betrokken corporaties, bouwbedrijven en fabrikanten is doorgegroeid naar zestig en bovendien geniet de Stroomversnelling inmiddels ook internationale belangstelling.” Hij verwacht dat na de zomer het aantal opdrachten snel zal groeien. “Veel corporaties hebben gewacht op de wettelijke kaders die investeringen in Nul op de Meter woningen rendabel maken.”

[related_post themes=”text”]