Steeds meer bedrijven integreren BIM, domotica en virtual reality in hun diensten. Met behulp van domotica worden verlichting, klimaatcontrole en beveiliging geregeld. Miscommunicatie in de bouw wordt verminderd door BIM, waarin onder andere bouw en installatie integraal zijn samengevoegd. Onderwijsorganisatie Landstede MBO speelde op deze trend in met een inspiratiemiddag ‘Smart Buildings’. Landstede wil een nieuwe generatie digitaal geschoolde mbo’ers gaan opleiden die probleemloos een BIM-project kunnen hanteren, een gebouw digitaal ontwerpen of domotica implementeren in een project.

Volgend jaar start de onderwijsorganisatie met de nieuwe opleiding ‘Smart Building’, waarin onder andere bouw en installatie zijn samengevoegd. Inmiddels volgen de studenten al de vakken BIM en domotica, die samen met het werkveld zijn ontwikkeld. Daarnaast worden activiteiten georganiseerd, zoals dus de inspiratiemiddag Smart Buildings.

Tijdens de middag maakte onder andere BIM creators zijn opwachting. Dit bedrijf voorziet een team op locatie van BIM expertise, leidt medewerkers op, of neemt een geheel BIM project aan. BIM Modelleur Jeffrey Elert vindt de samenwerking met het mbo heel belangrijk. “Bijna al onze stagiairs komen van het mbo. Mbo-studenten hebben verstand van modelleren. Het is mooi dat straks bouw en installatie gecombineerd gaan worden in de opleiding Smart Building, want daar is behoefte aan.”