Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 132 seconden

Het renoveren van badkamers is vaak een complexe opgave. De ontwerper krijgt dikwijls te maken met een kleine ruimte, ongunstige basismaten of bouwkundige beperkingen. De klant wil desondanks een moderne badkamer die ook bij het ouder worden zonder beperkingen kan worden gebruikt. Een voorbeeld van zo’n opgave is een nieuwe badkamer die onder een schuin dak moet worden gerealiseerd. Het Steptec-voorwandsysteem van Viega biedt uitkomst.

De 11 m² grote badkamer wordt als eerst met het Steptec-voorwandsysteem van Viega in aparte onderdelen verdeeld: wasgedeelte, wc-, bad- en douchezone. De montagerails worden hiervoor op locatie op de juiste lengte gemaakt en in enkele handelingen via de systeemkoppeling gemonteerd en daarna vastgezet aan wand en vloer. Het voorwandsysteem Steptec kent twee basisonderdelen: een voorwandrail en koppelingen die niet alleen in standaardhoeken van 45 of 90 graden, maar ook aan schuine daken te monteren zijn. Hiertoe kan al naar gelang het gebruik een scharnierelement worden ingezet.

In dit voorbeeld is de voorwandconstructie een ruimtedeler die zowel de badwand als de achterzijde van toilet en douche, inclusief alle leidingwerk, opneemt. Als neveneffect voorkomt de voorwand direct zicht op de wc. Het probleem met opbergruimte dat kenmerkend is voor kleine badkamers, kan worden opgelost door in de voorwand open ruimten en nissen te gebruiken om het wc-borstelgarnituur of de toiletpapierhouder te integreren.

Een voorwandinstallatie biedt zo volop mogelijkheden voor het doorvoeren van aanpassingen aan de bouwomstandigheden of de wensen van de bewoner. Bovendien is de veelal kortere bouwtijd een niet onbelangrijk argument voor aannemer, installateur én consument. De inloopdouche staat synoniem voor maatwerk en kan ook bij badkamers onder schuine daken voldoende bewegingsvrijheid en ruimte bieden om te staan. Door het ontbreken van drempels of doucheranden, is het optisch effect groot en is de badkamer levensloopbestendig.

Voor de middelhoge voorwand is de Advantix douchegoot harmonisch verwerkt in de vloer. Het modulair systeem van deze nieuwe douchegoot kent twee basisbehuizingen in vijf lengtematen. De keuzevrijheid en het installatiegemak worden verder verbeterd en vereenvoudigd door drie afvoeren, montagevoeten in twee verschillende hoogten, drie frame-uitvoeringen en vijf verschillende roosters. Alle onderdelen kunnen daarbij met elkaar worden gecombineerd. Hier werd gekozen voor een muurvariant met vlakke afvoer, roestvast stalen frame en een designrooster van zwart veiligheidsglas.

Voor de klant was het belangrijk dat de zwart/witte inrichting uit de rest van de woning ook in de badkamer werd doorgezet; zelfs de parsol/zwarte bedieningsplaat van de wc werd hiertoe afgewerkt met een witte tegelvoeg. Dankzij speciale inbouwframes is de bedieningsplaat uit de Visign for Style-serie ook tegelvlak te monteren. Het inbouwframe is aan te passen aan alle gangbare tegeldikten zodat de bedieningsplaat altijd tegelvlak kan worden ingezet.

[related_post themes=”text”]