Lucht en vuil in cv-installaties zijn een veelvoorkomend probleem. Voor een duurzame en efficiënte installatie is het daarom van belang om zowel een lucht- als vuilafscheider te plaatsen.

Vaak gehoorde klachten zoals radiatoren die niet de voorziene warmte afgeven, storende borrelende  geluiden in de radiatoren en regelmatig handmatig moeten ontluchten, zijn allemaal toe te schrijven aan lucht in de installatie. En dan zijn er nog de klachten die pas na langere tijd naar boven komen,  zoals pompen die vroegtijdig kapot gaan en het doorroesten van radiatoren en leidingen.

Automatisch lucht verwijderen
De Caleffi heeft de luchtafscheider Discal® ontworpen die automatisch en continu alle lucht uit verwarmings- en koelinstallaties verwijdert bij zeer lage drukverliezen. De circulatie van volledig ontlucht water voorkomt dat lucht zich ophoopt in leidingen en radiatoren en gaan lawaai, corrosie en cavitatie in de circulatiepomp tegen. Deze luchtafscheider is zowel horizontaal als verticaal te plaatsen.

Voor kleine ruimtes is er de DiscalSlim®. Naast de compacte afmetingen, is door de draaibare aansluiting ook een universele aansluiting mogelijk; horizontaal of verticaal. Belangrijk is dat hierbij de ontluchtingsopening naar boven gericht blijft. Het geïntegreerde T-stuk vereenvoudigt de plaatsing.

Deze nieuwe luchtafscheider verwijdert grote hoeveelheden lucht zonder handmatig ingrijpen. Een speciaal veiligheidskapje voorkomt lekkage en eventuele schade als gevolg.

Vuilafscheiders
IJzer- en andere vuildeeltjes in cv-installaties kunnen leiden tot debietverlies en verlies in vermogen. Op langere termijn leidt de constante aanzet van magnetiet zelfs tot een hoger verbruik en kans op onherstelbare schade. Vuilafscheiders met magneetafscheiding zijn daarom een onmisbaar onderdeel van een duurzame en efficiënte installatie.

De kunststof vuilafscheider met magneet Dirtmag® verwijdert alle vuildeeltjes (ook metalen) uit de installatie. Hij is voorzien van een grote opvangruimte onderaan het toestel. Daardoor is een langere periode tussen onderhoudsbeurten mogelijk. De vuilafscheider kan snel gereinigd worden dankzij de verwijderbare magnetische band aan de buitenzijde en de spuikraan met groot debiet.

Ook deze vuilafscheider heeft een laag drukverlies en is zowel horizontaal als verticaal te plaatsen.