Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 59 seconden

Op 6 maart worden in Londen de jaarlijkse Breeam Awards. Meer dan 40 projecten in zowel de commerciële als publieke sector strijden om de titel ‘duurzaamste gebouw ter wereld.’ Breeam is net als LEED een maatstaf voor de duurzaamheid van een gebouw. Zowel tijdens de conceptfase, de daadwerkelijke bouw als de uiteindelijke gebruiksfase wordt de duurzaamheid gemeten.

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de duurzaamheid gedurende de totale levensduur van een gebouw. Duurzaam verwarmen en koelen van gebouwen speelt een cruciale rol in het geheel. In de utiliteitbouw wordt daarom steeds vaker gekozen voor duurzame energiebronnen, zoals bodemwarmte of energie uit de buitenlucht.

Onder de genomineerden bevinden zich dit jaar twee distributiecentra van Lidl in respectievelijk Waddinxveen en Oosterhout. Het Lidl distributiecentrum Waddinxveen is genomineerd in de categorie ‘post constructie’. Lidl Waddinxveen is sinds 2017 operationeel en stond gelijk al bekend als duurzaamste distributiecentrum van Nederland. Lidl Oosterhout gaat nog een stapje verder. Het ultra-duurzame distributiecentrum is momenteel in aanbouw langs de A15 bij Oosterhout en is genomineerd in de categorie ‘concept stage’. In beide distributiecentra zijn de producten van alpha innotec en Uponor van Nathan toegepast voor het duurzaam verwarmen en koelen van de gebouwen.