Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 67 seconden

Een kwart van de Nederlanders die een koolmonoxidemelder heeft, controleert niet of deze nog functioneert. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Winterklaar’ dat werd uitgevoerd in opdracht van installateur Feenstra. 20% van de ondervraagden kampte met lekkage omdat de dakgoten niet waren schoongemaakt. “Opvallend is dat bewoners boven de 65 jaar zorgvuldiger omgaan met het winterklaar maken van het huis”, vertelt Ernie van Dalen, directeur bij Feenstra.

Van Dalen: “6% vergeet wel eens de buitenkraan af te sluiten waardoor deze door de vorst knapt. Gelukkig sluit 86% wel de buitenleiding af voordat het gaat vriezen. Daarentegen controleert maar 37% of alle dakpannen nog goed liggen. Een stevige wind heeft aan één losse pan genoeg om een deel van het dak mee te nemen.”

Voor de gezondheid is behalve het controleren van de koolmonixidemeters ook het schoonmaken van de ventilatieroosters belangrijk, stelt Van Dalen. “Toch doet 38% dat niet. Dit kan leiden tot slechte ventilatie. Daardoor wordt de lucht vochtig en loop je kans op schimmel. Bovendien is vochtige lucht moeilijker te verwarmen, dus de energierekening gaat ook omhoog.”

Positief vindt hij dat 88% voor het koude seizoen controleert of er nog voldoende druk op de ketel staat. “66% ontlucht de radiator. Als je de verwarming voor het eerst flink opstookt, kun je. 59% maakt de radiatoren schoon om nare geurtjes te voorkomen die je krijgt van al het stof dat er op zit.”