Kunststof membraan maakt expansievat duurzamer met behoud van kwaliteit

Gepubliceerd op

Flamco heeft een kunststof membraan ontwikkeld voor expansievaten van 2 tot 80 liter, waardoor ze duurzamer zijn met behoud van kwaliteit. De vaten, Flexcon Premium geheten, besparen op grondstoffen en energie, aldus de fabrikant. Flamco garandeert nu een levensduur van 15 jaar. Dat is het drievoudige van Flexcon (5 jaar) en ruim het dubbele van Flexcon Top (7 jaar).

Flamco past het nieuwe membraan vooralsnog alleen toe in haar expansievaten van 2 tot 80 liter voor verwarming en koeling. Zij zal daarmee de bestaande expansievaten (Flexcon en Flexcon Top) gefaseerd vervangen door Flexcon Premium. Medio 2019 zullen de eerste, middelgrote modellen (12 tot 35 liter) over een kunststof membraan beschikken. In een later stadium volgen de kleinere en grotere modellen.

Schonere kwaliteit
De fabrikant liet een onafhankelijke LCA (Life Cycle Assessment) maken om de milieu-impact van haar expansievaten te bepalen en te beperken. De LCA toonde aan dat er ondanks de al goede milieuscores nog significante milieuwinst en extra levensduur mogelijk waren. Na onderzoek besloot Flamco het rubber membraan te vervangen door een kunststof membraan van thermoplast polyolefin (TPO). Testen toonden aan dat Flamco ook met het nieuwe membraan geen concessies hoeft te doen aan de belangrijkste kwaliteitseisen: hoge flexibiliteit en lage doorlaatbaarheid. Bovendien bleken de milieuprestaties beter te zijn dan van het bestaande membraan en is TPO schoner te verbranden of te recyclen tot gelijkwaardige producten dan rubber.

Milieubesparingen
Ook in andere opzichten scoort de innovatie hoger qua duurzaamheid. Het nieuwe membraan is lichter doordat er tot 50 procent minder materiaal nodig is. Dat scheelt grondstoffen, energie en brandstof (transport) en levert een grote reductie van CO2-uitstoot op. Zo bespaart Flamco op één transport Flexcon Premium 25 liter expansievaten 997 kilo gewicht en dus veel brandstof. Ook bespaart Flamco veel energie bij de productie van de expansievaten. Het nieuwe design wijkt namelijk nauwelijks af van het bestaande membraan, zodat Flamco haar productie kan optimaliseren, sneller kan produceren en meer kan leveren.

Circulaire aanpak
Flamco heeft de levenscyclus van deze expansievaten zo duurzaam mogelijk gemaakt, tot aan de verpakkingen en gebruikershandleidingen toe. Met deze circulaire aanpak zet zij een stap naar een kleine ecologische voetafdruk.

%d bloggers liken dit: