Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 240 seconden

Viega introduceert een nieuwe generatie kunststof buisleidingsystemen voor verwarmings-, sanitair- én gasinstallaties: Viega Smartpress. Dankzij de toepassing van fittingen zonder O-ringen beperkt het nieuwe systeem de drukverliezen tot een minimum.

Steeds vaker worden verwarmings- en drinkwaterinstallaties op de etage met kunststof buisleidingsystemen gerealiseerd. Viega biedt hiervoor al sinds lange tijd het Pexfit Fosta meerlagen buisleidingsysteem aan. De meerlagen buizen van de rol zijn snel, veilig en efficiënt zijn te verwerken tot kwalitatief hoogwaardige etage installaties. Het nieuwe systeem Viega Smartpress maakt dit werk nog eenvoudiger. Dat wordt gecombineerd met lage drukverliezen en optimale doorstromingseigenschappen van de fitting.

Andere fittingen van kunststof of messing hebben een steunlichaam met O-ring. Nadat de buis is afgeschuind, gekalibreerd en ontbraamd wordt deze vervolgens in de fitting geschoven die na het persen aan de binnenzijde op het steunlichaam afdicht. Hierdoor ontstaat een vernauwing van de diameter en daarmee hoge drukverliezen. Bovendien hebben de fittingen standaard een zeer ongunstige, hoekige stromingsgeometrie. De stromingsweerstand neemt daardoor – in tegenstelling tot persfittingsystemen van metaal – fors toe. Om de minimaal benodigde stromingsdruk en volumestromen aan het tappunt te kunnen bereiken, moet het leidingnet dan ook groter worden gedimensioneerd. Het gevolg? Hogere investeringskosten en – bij drinkwaterinstallaties – mogelijke hygiënische problemen. Bovendien is er door de lange wachttijden sprake van minder comfort.

Volledige afdichting
Met de Viega Smartpress-fittingen in de maten 16 t/m 63 mm heeft Viega deze problemen verholpen: de radii van deze gepatenteerde, roestvast stalen en bronzen fittingen beïnvloeden de stroming positief terwijl het steunlichaam voor een minimale vernauwing van de diameter zorgt. Deze bestaat voor een volledig kunststof verbinding uit een hoogwaardig polymeer en zorgt zonder O-ring voor een volledige afdichting tegen de geperste meerlagen buis.

In tegenstelling tot fittingen met O-ring blijft de vernauwing van de diameter door het steunlichaam minimaal. Door het ontbreken van O-ringen wordt het ontbramen en kalibreren van de buiseinden bovendien overbodig. Dat bespaart tijd en voorkomt lekkage als gevolg van een verschoven of door een braam beschadigde afdichtring.

Minimale drukverliezen
Dat deze geoptimaliseerde fittingconstructie veel uitmaakt voor de drukverliezen, wordt onderstreept door de meetresultaten van onderzoek dat door Viega werd uitgevoerd. Door hun stromingsgunstige binnengeometrie hebben de fittingen, afhankelijk van type en dimensie, een Zeta-waarde die tussen 1 en 4 ligt. De stromingsweerstand is daarmee vergelijkbaar met die van bekende fittingen van metalen buisleidingsystemen die op de buis afdichten. Kunststof of messing fittingen van andere meerlagen buisleidingsystemen hebben daarentegen een Zeta-waarde die vaak tussen de 15 en 20 ligt, aldus Viega.

Dat heeft grote gevolgen voor de drukverliezen in het buisleidingnet: een 90° Viega Smartpress-bocht in de maat 16 mm, heeft bij een gangbare stroomsnelheid van 2,0 m/s een drukverlies van circa 54 mbar. Een messing of kunststof fitting van andere meerlagen buisleidingsystemen met haakse inwendige hoeken en een veel smallere diameter, heeft een drukverlies dat kan oplopen tot 320 mbar en meer.

Het drukverlies in een Viega Smartpress-fitting is daarmee minder dan 20% van het drukverlies in een standaardinstallatie. Dat effect is nog sterker in vertakte installaties met vele fittingen. Het buisleidingsysteem kan hier, door het doorstroming-geoptimaliseerd Viega Smartpress-systeem, ongeveer een kwart ‘slanker’ worden ontworpen dan andere systemen. Uit oogpunt van hygiëne is dat ook optimaal, aldus de fabrikant: de waterinhoud van het leidingsysteem is immers kleiner. En door de geringere dimensie van de drinkwaterleiding worden ook de wachttijden verkort – het warmwater bereikt de gebruiker daardoor aanzienlijk sneller.

Praktisch en veelzijdig
De Viega Smartpress meerlagenbuis bestaat uit een laag PE-Xc-inliner, een laag stomp gelast aluminium (die als diffusiebarrière dient) en een PE-Xc-buitenmantel. Door deze opbouw laat de buis zich zeer goed verwerken met kleine buigradii, gering memoryeffect en een hoge knikweerstand.

Het nieuwe buisleidingsysteem van Viega is ontwikkeld voor verwarmings- en sanitair-installaties in de maten 16 t/m 63 mm. Speciaal voor de Nederlandse markt heeft Viega het meerlagen buisleidingsysteem doorontwikkeld en toelating verkregen voor de maten 20, 25 en 32 mm voor toepassingen in gasinstallaties. De installateur beschikt met Viega Smartpress dan ook over een buisleidingsysteem voor alle gangbare toepassingen in de woningbouw. Dat maakt de inzet uiterst economisch: er hoeven immers niet meer verschillende systemen op voorraad te worden gehouden. Ook de installatie is voor de verschillende toepassingsgebieden volledig hetzelfde.

Probleemloze overstap
Bij de ontwikkeling van het nieuwe systeem is nadrukkelijk aandacht besteed aan bestaande verwerkers zodat de overgang van oud (Pexfit Fosta) naar nieuw (Viega Smartpress) zo naadloos mogelijk kan verlopen. Zo hoeft voor de overstap naar de Viega Smartpress-fittingen niet direct gereedschap te worden aangeschaft. De handzame handperstangen en bestaande persbekken van Viega kunnen zonder problemen worden toegepast.

Bovendien is het systeem uitgebreid met de bekende persringen. Hierdoor zijn lastige aansluitingen – bijvoorbeeld in schachten en achter radiatoren – toch zeer eenvoudig mogelijk. Ook kunnen de nieuwe fittingen probleemloos op de witte vormstabiele Pexfit Fosta buis 16 t/m 25 mm worden toegepast. Voor bestaande gasinstallaties zijn daarbij speciale overgangskoppelingen gemaakt, zodat voor iedere installateur en installatie een passende oplossing leverbaar is.