Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 94 seconden

Kuijpers en ULC  bouwen en vernieuwen samen als installatiecombinatie de complete gebouwinstallaties van Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Het is onderdeel van een grootscheepse nieuwbouw- en renovatie-operatie die Naturalis tot eind 2018 ondergaat. Daarbij laat Naturalis een gloednieuw museumgebouw realiseren en renoveert ze haar bestaande gebouw. Het nieuwe gebouw huisvest straks het museum, alle laboratoria- en onderzoeksfaciliteiten, de kantoren en de volledige natuurhistorische collectie onder één dak.

Naturalis Biodiversity Center is de thuisbasis van ruim 42 miljoen waardevolle natuurhistorische objecten. Onder de dieren, planten, stenen en fossielen bevindt zich onder meer het bekende, 66 miljoen jaar oude skelet van ‘Trix’. Deze Tyrannosaurus rex werd in 2013 door onderzoekers van Naturalis opgegraven en krijgt straks een ereplaats in één van de negen nieuwe tentoonstellingszalen. Trix en alle andere, unieke objecten vragen stuk voor stuk om een stabiele trillingsarme omgeving.

Combinatie van specialisaties
Dat een laboratoriumomgeving strenge eisen stelt, weten Kuijpers en ULC als geen ander. Eerder al bundelden ze hun krachten bij de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft. Dat gebouw voldoet inmiddels aan de allerhoogste eisen op het gebied van trillingen, temperatuurstabiliteit en ventilatie. Verder zijn Kuijpers en ULC al vele jaren gespecialiseerd in technische dienstverlening aan musea in heel Nederland. In Naturalis komen beide specialisaties samen.

Klimaat, ventilatie, beveiliging
Kuijpers en ULC werken momenteel alle installaties uit, van de klimaat- en ventilatiesystemen tot de beveiligingsinstallatie. Daarnaast voorzien ze het Naturalis-complex van een eigen warmte-koudeopslag, omdat ook duurzaamheid een groot stempel op het bouwproject drukt.

Nauwe samenwerking
De uitvoering van de installatiewerkzaamheden gaat rond de zomer van 2017 van start. De gehele bouw duurt naar verwachting tot eind 2018. Kuijpers en ULC werken in deze periode samen met TBI-onderneming J.P. van Eesteren, dat als bouwbedrijf verantwoordelijk is voor de renovatie en nieuwbouw. Het ontwerp van het nieuwe gebouw is van Neutelings Riedijk Architecten. Voor het installatie-ontwerp heeft Huisman en Van Muijen zorggedragen.