Holland Water gaat Luchthaven Schiphol voorzien van een systeem om koeltorens vrij te houden van biofilm, Legionella, aanslag en corrosie. Zonder toevoeging van chemicaliën en met minimaal verbruik van water worden de koeltorens beschermd en beheerd. Het bedrijf verwierf de opdracht via Engie Services, technisch dienstverlener en energieleverancier op Schiphol. Op de luchthaven worden op de passagiersterminals in totaal dertien koeltorens voorzien van het systeem.

Het betreffende systeem is gebaseerd op de techniek van koper- en zilverionisatie die door het bedrijf inmiddels op ruim 500 locaties wordt ingezet op koel- en drinkwaterinstallaties. De techniek, die al eeuwenlang bestaat, werd door Holland Water ongeveer vijftien jaar geleden doorontwikkeld tot een aanpak om Legionella te bestrijden. Waar in eerste instantie de focus lag op de toepassing in drinkwaterinstallaties, bestaat de laatste jaren een groeiende belangstelling voor de toepassing van het systeem in koeltorens.

Duurzaam
Dit geldt ook voor Schiphol, waarbij ‘duurzaamheid’ het sleutelwoord is voor het bepalen van de toekomst. De luchthaven heeft een studie gedaan naar referentieprojecten van het Bifiipro® Cool systeem, dat sinds 2006 wordt toegepast bij verscheidene eindgebruikers, zoals in ziekenhuizen, de voedingsmiddelenindustrie en bij kantoorgebouwen. Tevens heeft de luchthaven in een eerste fase de techniek uitvoerig getoetst; de resultaten hiervan waren positief. Naast effectiviteit en efficiency speelden gebruiksgemak en milieuvoordelen een belangrijke rol.

Kers op de taart
Leo de Zeeuw, algemeen directeur bij Holland Water, noemt de opdracht ‘een grote opsteker, een take off’ voor zijn bedrijf. “Hoewel we al vele jaren op uiteenlopende locaties koeltorens van onze systemen hebben voorzien, is Schiphol voor ons wel de kers op de taart”, verklaart hij. “We hebben jaren aan deze opdracht gewerkt en het is mooi om te ervaren dat zowel Schiphol als Engie voor ons kiest. Schiphol spreekt natuurlijk tot ieders verbeelding en dient vaak als voorbeeld voor andere bedrijven en andere landen. Wij verwachten dan ook dat dit de definitieve doorbraak voor deze unieke en milieuvriendelijke techniek betekent.”