Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 109 seconden

zonnepanelenbk2Onderzoekster ir. Birgit Dulski stelde tijdens een symposium over de verduurzaming van kerken en kloosters afgelopen vrijdag dat bij winkelstraten gelegen kerkgebouwen het warmteoverschot van winkels zouden moeten benutten om de kerk te verwarmen. Dulski is adviseur duurzame monumentenzorg bij het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE). “Als je op een kerktoren in een stad staat, zie je beneden bijna altijd winkels en horeca met grote airconditioningsinstallaties. Die hebben dus een warmteoverschot, terwijl de kerk vaak een warmtevraag heeft. Waarom zorgen we er niet voor dat de overtollige warmte uit de winkels naar de kerk wordt gebracht?”

In het Finse Helsinki gebeurt zoiets al. Onder de kathedraal bevinden zich grote, koele kelders. De kelders worden gehuurd door een databedrijf, dat ze vol servers heeft gezet. Het bedrijf bespaart 375.000 euro per jaar aan koeling. De overtollige warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van de kerk en 500 woningen in de omgeving.

Ons land kent dit soort voorbeelden vrijwel niet, buiten wat kerken met bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak die ook aan de buurtbewoners leveren. Nederland kan nog veel leren van de duurzaamheidsaanpak van kerken over de grens, vertelde Duski. Ze noemde de Liebfrauenkirche in het Duitse Duisburg als voorbeeld. De kerk kreeg van architect Günter Pfeifer een glazen buitenwand om het bestaande gebouw. De opgewarmde lucht in de ruimte tussen glas en muur wordt afgezogen om de kerkzaal te verwarmen. De energiebesparing is 90 procent.

In het buitenland wordt ook veel meer dan in Nederland achteraf onderzocht of de verwachte energiebesparing ook echt zijn gerealiseerd. “Nederland is een verwachtingenland. Het gaat hier over de verwachte energiebesparing en de terugverdientijd. We kijken te weinig terug. Welke maatregelen zijn genomen, wat was het resultaat en wat kunnen we daaruit leren”, zei Duski.

Franks Strolenberg, projectleider Toekomst Religieus Erfgoed, presenteerde aan het einde van de dag de nieuwe brochure ‘Klimaatbeheersing in monumentale kerken’ van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. “We merken dat veel kerkbesturen en -beheerders met dit thema worstelen. Of het gebouw nu gebruikt wordt door een religieuze gemeenschap of niet, allemaal zoeken ze naar een goede exploitatie, met lagere kosten. In de brochure staan praktische adviezen. Later volgt een uitgebreide, digitale versie.”

[related_post themes=”text”]