Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 65 seconden

De kosten om kantoren in ons land energiezuinig te maken vallen voor vastgoedeigenaren ruim 1 miljard hoger uit dan de 860 miljoen euro die minister Stef Blok eind november voorspelde. Dit schrijft het Financieele Dagblad (FD) op basis van gesprekken met marktpartijen die betrokken zijn bij de renovaties van kantoren. Alle Nederlandse kantoren moeten vanaf 2023 energiezuinig zijn. Ze moeten dan voldoen aan energielabel C of hoger om nog gebruikt te mogen worden. De eventuele renovatiekosten komen voor rekening van de vastgoedeigenaren. Het gaat bijvoorbeeld om dak- en glasisolatie of energiezuinige verlichting.

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) berekende eerder dat kantoren met energielabel G ongeveer 57 euro per vierkante meter nodig hebben om te worden omgebouwd naar label C. Om van gebouwen met label D, E en F gebouwen met label C te maken, zouden de kosten tussen de 5 euro en 37 euro per vierkante meter liggen. De maatregelen betalen zich gemiddeld in drie tot zesenhalf jaar terug door een besparing op energiekosten, verwachtte Blok in 2016.

Maar met name bij oude kantoren op slechte locaties zou de investering zich niet terugbetalen, volgens specialisten op het gebied van duurzaamheid en renovaties. Volgens Rinus Vader, strategisch adviseur bij ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, kunnen de kosten uit het EIB-rapport met factor 2,5 worden verhoogd. Het EIB weerspreekt de aantijgingen tegenover het FD.

[related_post themes=”text”]