De techniek lééft, ook voor politici. Op vrijdag 12 april gingen de Tweede Kamerleden Sybrand van Haersma Buma en Agnes Mulder het land in om van dichtbij te zien hoe de installatiebranche de verduurzaming van woningen en gebouwen aanpakt. De dynamiek van de sector maakte indruk op de CDA'ers.

Voor jongeren die een loopbaan willen in de techniek zijn er volop kansen. Bij Opleidingsbedrijf IW in Hoofddorp ontmoetten de Kamerleden leerlingen die druk bezig waren in het praktijklokaal. Directeur Ronald Olij vertelde dat het opleidingsbedrijf jongeren opleidt en technici bijschoolt voor de toepassing van duurzame technieken, zoals warmtepompen. Olij: “We werken nauw samen met installatiebedrijven en technisch dienstverleners in de omgeving. Daardoor sluit ons programma optimaal aan op de bedrijfspraktijk. Dat werpt z’n vruchten af. Leerlingen en bedrijven zijn enthousiast over wat we met elkaar bereiken!” Bij IW is een speciaal praktijklokaal voor warmtepompen ingericht. Een Green Deal die de sector afsloot met de overheid maakte het lokaal mogelijk.

Energietransitie is al lang begonnen
Buma en Mulder spraken ook met ondernemers. Joan Remmerswaal van Van Dorp Installaties en Carina Nan van Peereboom Installaties maakten duidelijk dat de energietransitie voor hun bedrijven al lang begonnen is, zowel in de zakelijke als in de particuliere markt. Remmerswaal: “Er is geen utiliteitsproject meer waarin verduurzaming geen rol speelt. Met duurzame technische systemen en langlopende onderhoudscontracten ontzorgen we de klant. Die combinatie is goud waard.”

Technische sector is onmisbaar
Uiteraard was ook voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland erbij. Volgens Terpstra wordt de technische sector maatschappelijk steeds relevanter. “Onze leden zijn onmisbaar voor de energietransitie. We zijn een branche geworden die vanaf de ontwerpfase van projecten betrokken is. Advies is een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering.”

Vragen over verduurzaming bestaande woningen
De Kamerleden stelden vragen over de energietransitie in de bestaande bouw. Volgens Erik van Engelen, algemeen directeur van Techniek Nederland, is het verduurzamen van bestaande woningen haalbaar en betaalbaar als het stap voor stap gebeurt. “Neem je in je woning gefaseerd energiebesparende maatregelen, dan spreid je de noodzakelijke investeringen, terwijl je toch snel profiteert van een lagere energierekening.” De energietransitie is straks voor alle Nederlanders bereikbaar als we de verduurzaming per wijk aanpakken, denkt Van Engelen. “We kunnen het slimmer organiseren, op een meer industriële manier. Dat levert efficiencywinst op in de hele keten.”

Op zolder bij de familie Hokcx
Thuis bij de familie Hokcx in Alphen aan den Rijn klommen Buma en Mulder naar de zolder om naar de warmtepomp te kijken. Directeur Martin Hoekstra van ST/Warmte was erbij en vertelde dat het niet nodig is om iedere woning meteen aardgasvrij te maken. “Met zonnepanelen en een hybride lucht-waterwarmtepomp hebben we ervoor gezorgd dat deze woning uit de jaren zeventig nu héél energiezuinig is. Met zo'n tussenstap breng je het aardgasverbruik sterk omlaag. Naast de compacte hybride warmtepomp staat hier op zolder nog een cv-ketel die alleen nodig is op heel koude dagen. De elektriciteit voor de warmtepomp komt voor een belangrijk deel van de zonnepanelen. Twee keer duurzaam dus!”

Enthousiaste Kamerleden
De Kamerleden waren onder de indruk van het ondernemerschap en de dynamiek van de sector. Buma: “Het is bijzonder hoe snel deze sector zich ontwikkelt en een prominente positie krijgt in de bouwketen. De potentie is groot voor de technische sector, het is goed om dat scherp in beeld te hebben.” Ook Mulder was positief verrast over de rol die de technische sector speelt in de energietransitie. “Het is mogelijk om een warmtepomp te plaatsen zonder dat je hele huis overhoop wordt gehaald. Binnen een dag heb je een werkend systeem. Petje af!”