ISH 2019: van batterij voor warm tapwater tot douchen met infrarood

Gepubliceerd op

Meer dan 2.500 exposanten presenteren volgende week hun noviteiten op ’s werelds grootste vakbeurs voor de installatietechnische branche, ISH 2019. De vakbeurs heeft een sterk internationaal karakter met meer dan 60 procent aan exposanten en 40 procent aan bezoekers die vanuit het buitenland naar Frankfurt afreizen. Vorige week gaven we alvast een voorproefje van wat er zoal te zien zal zijn. Dit maal enkele andere bijzondere introducties, waaronder een thermische batterij voor warm tapwater, werkend met Phase Change Material (PCM).

In 2050 moeten alle Nederlandse woningen in principe van het gas af zijn. Flamco introduceert hiervoor een oplossing die op de ISH te zien zal zijn: een thermisch laadstation dat elektriciteit direct omzet in warmte en deze opslaat voor warmwatervoorziening. De batterij werkt door middel van thermische opslag in Phase Change Material (PCM). Dit materiaal reageert op temperatuurverandering door te smelten of te kristalliseren en daarbij energie op te nemen respectievelijk af te geven. Het toestel past in elke woning en heeft energielabel A+ voor stilstandverliezen.

Anorganisch zout als PCM
De batterij bevat anorganisch zout als PCM. Dat wordt via een elektrische spiraal tot 70 graden Celsius opgewarmd. Bij die temperatuur is het zout helemaal vloeibaar. Bij een warm tapwatervraag koelt het zout weer af en geeft het de warmte-energie af aan met water gevulde warmtewisselaars, die warm tapwater genereren. De FlexTherm Eco 6E levert 12,5 liter warm water per minuut (CW5), hetgeen voldoende afgiftecapaciteit is voor minimaal 170 liter aan warm douchewater.
Het toestel past in elke woning. Het neemt een derde van de ruimte van een gemiddelde boiler in beslag (afmetingen bij type 6E: b x d x h = 37 x 57 x 65 cm). De gebruiker kan het toestel oneindig vaak op- en ontladen zonder verlies van rendement. Het apparaat werkt snel en efficiënt dankzij de hoge warmteopname en -afgifte en heeft een gering warmteverlies van 27W, mede dankzij het vacuüm isolatiepaneel. De FlexTherm Eco warmt in 2,5 uur volledig op. Verder is het toestel schoon en milieuvriendelijk, doordat het geen gassen verbrandt, geen giftige stoffen bevat, een lage CO2-uitstoot heeft en 100 procent recyclebaar is. Tot slot is de batterij makkelijk te installeren (met een water- en 230 V elektra-aansluiting) en onderhoudsarm (geen bewegende delen), wat kosten bespaart.
De FlexTherm Eco is een oplossing voor met name installateurs en woningbouwcorporaties die nieuwe mogelijkheden zoeken om duurzaam opgewekte energie op te slaan. Die noodzaak groeit, omdat het kabinet van plan is de salderingsregeling voor zonnepanelen in 2021 stop te zetten. Het toestel is geschikt voor nieuwbouw, renovatie en uitbreiding van woningen, appartementen en utiliteit. In combinatie met bijvoorbeeld pv-panelen (voor elektriciteit) en een warmtepomp (voor ruimteverwarming) ontstaat een CO2-neutrale energievoorziening.
Flamco levert de FlexTherm Eco in verschillende modellen, alle met KIWA-keur. Naast de standaard versie voor een gemiddeld huishouden (type 6E) is er een kleinere (type 3E) en een grotere versie (type 9E). Alle modellen hebben hetzelfde vermogen (CW5), maar ze verschillen in hoogte en daarmee opslagcapaciteit. Flamco levert de FlexTherm Eco met 10 jaar garantie via de installatiegroothandel.
PCM valt onder de Energie-investeringsaftrek 2019 (EIA van het ministerie van EZ en Klimaat). Daarmee kan de aftrek voor de FlexTherm Eco 9E oplopen tot 1.100 euro.
De FlexTherm Eco is te zien op de vakbeurzen ISH te Frankfurt (11-15 maart) en Duurzaam Verwarmd te Vijfhuizen (19-21 maart).

Perskoppeling voor meerlagenleidingen
Uponor, in ons land vertegenwoordigd door Nathan, zal in Frankfurt haar nieuwe S-Press PLUS koppeling-serie laten zien. De presskoppeling combineert het beste van de bestaande S-Press- en PPSU-koppelingen tot één next generation perskoppeling, aldus de fabrikant. Het is een perskoppeling voor meerlagenleidingen, beschikbaar in de maten 16 t/m 32 mm in zowel metaal als kunststof.
De belangrijkste kenmerken zijn:
-snelle diameterherkenning dankzij de felle kleurcodering en grote diameter-cijfers op de pershuls;
-betrouwbare verbindingen in seconden: knippen, insteken en persen;
-precieze persbekcentrering door de nieuwe pershuls en aanslagring;
-inspectievensters voor een eenvoudige controle van de insteekdiepte van de leiding;
-persindicator d.m.v. de speciaal ontworpen kleurgecodeerde folie rond de pershuls;
-beproefde betrouwbaarheid: de koppeling zal onmiddellijk lekken als deze niet goed is geperst, zelfs bij zeer lage waterdrukniveaus;
-tot 60% minder drukverlies;
-zeer goed bestand tegen zware mechanische belastingen, verschillende drinkwaterkwaliteiten en chemische bestanddelen in beton;
-100% backward compatibel met bestaande Uponor leidingen, koppelingen en gereedschappen;
-QR-code voor 24/7 directe informatie via de Uponor PRO app. 

Douchen met infrarood of zonlicht
Op de ISH ook volop aandacht voor sanitair en toebehoren. Een opvallende verschijning is de Sunshower: douches gecombineerd met infraroodwarmte of zonlicht. De fabrikant introduceert tijdens ISH 2019 Sunshower Black-modellen. Alle modellen uit de serie zijn nu ook in zwarte uitvoering verkrijgbaar.
Het aanbieden van directe infraroodwarmte of veilig zonlicht tijdens het douchen, verbeterd de gezondheid van de mens en geeft tegelijkertijd een ontspannen gevoel, aldus de fabrikant. Veilig zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D, een sterkere weerstand en een gezonde teint. Gecombineerd met de kracht van infrarood, zorgt dit voor een vermindering van rug- en nekpijn, verlichting van reumatische klachten, sneller herstel bij spierpijn en stijfheid, dieptereiniging van de huid en een snellere bloedcirculatie.
Het zwarte aluminium frame van de nieuwe modellen is geanodiseerd in plaats van gepoedercoat. Deze behandeling zorgt ervoor dat de zwarte laag beter bestand is tegen krasjes, schoonmaakmiddelen en beschadigingen op de hoeken. De Sunshower-producten zijn ontwikkeld in samenwerking met TNO en medisch specialisten van het LUMC en VUmc. Ze voldoen aan alle EU-installatierichtlijnen en dragen het CE-keurmerk.

Automatische drinkwaterhygiëne
Op de aankomende ISH onthult de Duitse armaturenfabrikant Schell de ‘Walis E’. Dit is de eerste in de handel verkrijgbare elektronische wanduitlooparmatuur die automatisch en zelfstandig waterstagnatie en kritische temperaturen kan voorkomen. De kraan is ontwikkeld voor wastafels die zich aan het einde van een leidingsysteem bevinden, bijvoorbeeld in een reinigings- of technische ruimte. Daar zorgt de nieuwe elektronische kraan voor het contactloos weg laten lopen van koud of voorgemengd drinkwater als de leiding lange tijd niet gebruikt is. Ze kan ook de belangrijke taak van een zelfactiverend spoelstation in combinatie met de SWS (het waterbeheersysteem) overnemen. In deze hoedanigheid simuleert ‘Walis E’ de reguliere werking en kan ze individueel worden geprogrammeerd: de nieuwe armatuur activeert het spoelen ofwel met voorgedefinieerde tijdsintervallen of door een thermische regeling om het overschrijden van kritische drinkwatertemperaturen te voorkomen.
De optionele PT 1000-temperatuursensor wordt gebruikt voor de thermische regeling en wordt rechtstreeks in de behuizing geïnstalleerd. Registreert de sensor een hygiënisch-kritisch temperatuurbereik van ≥25 ° C tot ≤ 55 ° C, dan wordt automatisch een spoeling in gang gezet. Uitgebreide ringinstallaties en de gebruikelijke praktijk om een extra drinkwaterstation te installeren in de directe nabijheid van het einde van het leidingsysteem, worden hiermee overbodig.
De ‘Walis E’ spoelt alleen de exacte hoeveelheid water die nodig is om de waterkwaliteit te waarborgen. Bij het plannen van de stagnatiespoelingen moet het geprogrammeerde watervolume overeenkomen met het volume van de voorliggende leidingen. Onnodig waterverbruik wordt voorkomen dankzij de nauwkeurige bepaling van de volumes van de automatische spoelingen. De normale spoelcapaciteit van de ‘Walis E’ is 5 l/min. Door de straalregelaar te vervangen, kan de stroomsnelheid worden verhoogd tot 10 l/min.
De ‘Walis E’ kan ook achteraf worden geïnstalleerd, zelfs wanneer er geen stopcontacten aanwezig zijn. De armatuur is ook verkrijgbaar met een aansluiting voor netvoeding. Beide variaties bieden ruimte voor een SWS-bus-extender of de SSC Bluetooth®-module. Hierdoor kan de armatuur worden geïntegreerd in het Schell SWS-waterbeheersysteem of de Schell SSC Single Control. Het voordeel: hygiënespoelingen kunnen dan worden gedocumenteerd.
De ‘Walis E’-armatuur is gemaakt van hoogglanzend verchroomd messing en is verkrijgbaar in drie verschillende lengtes: 110, 170 en 230 millimeter.

%d bloggers liken dit: