Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 132 seconden

passiefhuiscomplexDrie vrijstaande woningen in het meergeneratiewooncomplex Generatie Wooncomplex Landgoed Oosterhout(GWLO) in Oosterhout bij Nijmegen zijn begin juni gecertificeerd volgens de internationale passiefhuis-standaard. Dit vanwege de bijzondere bouwkwaliteit. Door toepassing van duurzame bouwmaterialen, verwarming met een centrale houtsnipperkachel, zonnecollectoren en 66 zonnepanelen, heeft dit bijna energieneutrale mini-wijkje nauwelijks energiekosten. De woningen zijn gecertificeerd door het Passive House Institute en behalen ruimschoots het hoogste energielabel (A+).
De opdrachtgevers wisten wat ze wilden: duurzame, gezonde en behaaglijke woningen, het hele jaar rond. En voor een budget volgens taxatiewaarde, dus zonder extra kosten voor duurzame maatregelen. De toegepaste passiefhuistechnologie op basis van een nauwkeurige energiebalansberekening met de nZEB-tool heeft voor een energetische optimalisatie gezorgd van alle bouwdelen en de installaties. Door de zeer lage energiebehoefte, een collectieve houtsnipperkachel en 66 zonnepanelen zijn de woningen bijna energieneutraal. Maar wel met een zeer comfortabel en gezond binnenklimaat.

LEAN

De sleutel om de bouw van GWLO kostenefficiënt uit te voeren was vanaf de ontwerpfase LEAN samenwerken als integraal bouwteam. De bouw ging niet van een leien dakje, maar het resultaat mag er zijn. Uit de monitoring blijkt de berekende energieprestatie daadwerkelijk te zijn gerealiseerd.
Voor het project schakelden de opdrachtgevers Clarence Rose in, die als passiefhuisexpert en geaccrediteerde gebouwcertificeerder van Azimut Bouwbureau al jaren bijdraagt aan de groei van energieneutraal bouwen. De opdrachtgevers zijn enthousiast over hun nieuwe woning: “Wij hebben een geweldige comfortverbetering meegemaakt toen wij vroeger in ons oude huis dubbel glas kregen. Nu wij hier wonen is het comfort net zo’n grote stap vooruit gegaan. Temperatuur is gewoon geen issue meer. Het huis is ‘s zomers en ’s winters aangenaam.”
Het GWLO in Nijmegen Noord bestaat uit vier gebouwen op de hoeken van een carré op een unieke locatie. Van de zes woningen die in opdracht van drie bevriende gezinnen worden gebouwd, zijn er 3 gereed en bewoond en recent gecertificeerd.

Nog te koop

De woningen vormen een bijna energieneutraal mini-wijkje. Ramen met triple glas, 40 cm dikke isolatie rondom, balansventilatie en automatische buitenzonwering zorgen het hele jaar door voor een comfortabel binnenklimaat. Voor verwarming en warm water zorgt een collectieve houtsnipperkachel. Met houtafval van eigen terrein zijn de kosten voor verwarming en warmwater per woning slechts 8 euro per maand. Dit bijzondere CPO project steekt met kop en schouders boven de Nederlandse bouwtraditie en regelgeving uit. Twee woningen zijn nog te koop, de bouw start binnenkort.
De internationale gebouwstandaard voor bijna energieneutrale gebouwen en passiefhuizen is voor bijna alle klimaatzones wereldwijd uitgewerkt door het Passive House Institute en inmiddels ook gespecificeerd voor energiezuinige renovaties en energetische renovaties van monumenten met binnenisolatie. Een lijst van geaccrediteerde certificeerders staat op www.passivehouse.com.

[related_post themes=”text”]