Digitalisering maakt sanitaire kranen steeds intelligenter. Smartphone-apps verhogen niet alleen de productfunctionaliteit maar maken de kranen ook gebruiksvriendelijker. Tegelijkertijd zijn de afzonderlijke armaturen meer dan de som van hun componenten. Door digitalisering en connectiviteit worden de verschillende onderdelen gecombineerd tot intelligente drinkwatersystemen, die zorgen voor meer comfort, efficiëntie en hygiëne.

Toepassingen voor het slimme huis worden steeds populairder. Hoewel ze nog voornamelijk te vinden zijn op het gebied van entertainment, communicatie, energiebeheer en veiligheid, bieden drinkwaterinstallaties inmiddels ook meer mogelijkheden op dit gebied.

Innovatiekracht
“Tegenwoordig kunnen armaturen veel meer leveren dan alleen water”, vertelt Wolfgang Burchard, algemeen directeur van de Duitse branchevereniging VDMA Fittings, in aanloop naar de digitale editie van de internationale vakbeurs ISH (22 tot 26 maart a.s.). “Het zijn digitale, hoogtechnologische producten die de innovatiekracht van de sector laten zien. Producenten van merkproducten richten zich steeds meer op mensen en hun behoeften. Hun doel is om echte toegevoegde waarde te creëren, meer gemak te bieden en zowel gezondheid als vitaliteit te vergroten.”

Centraal regelen
Fabrikanten verbinden kranen met elkaar en maken ze bestuurbaar via smartphones, waardoor de gebruiker centraal kan regelen. Dit gaat op voor bijvoorbeeld de debieten en temperaturen van douche-, wastafel- en keukenkranen. Zo kunnen badkuipen met een muisklik worden gevuld met water van de gewenste temperatuur, terwijl slimme bedieningsoplossingen in de keuken ervoor zorgen dat daar direct warm water uit de kraan beschikbaar is. Dankzij intelligente sanitaire concepten kunnen huiseigenaren bovendien automatisch een melding naar hun smartphone krijgen zodra het systeem een ongewoon hoog waterverbruik of een verstopte leiding detecteert. Op die manier kunnen tijdig maatregelen worden genomen om een storing te verhelpen nog voordat deze zich voordoet.

Hygiëne in corona-tijden
Digitalisering is ook de sleutel voor optimaal waterbeheer. Juist tijdens de huidige coronacrisis biedt dit extra voordelen. De coronapandemie heeft de circulatie van drinkwater aanzienlijk vertraagd. Veel voorzieningen zijn namelijk gesloten en het aantal mensen op kantoor is aanzienlijk afgenomen. Hierdoor stroomt in veel gebouwen geen of nauwelijks water de leidingen en dat is een probleem. Want als water stagneert, kunnen biofilms ontstaan die een potentiële broedplaats vormen voor schadelijke pathogenen en bacteriën. Water moet stromen.
Regelmatig of spontaan door te spoelen
Ook hier biedt digitalisering uitkomst. Zo maken hygiënesystemen het mogelijk om drinkwaterinstallaties regelmatig of spontaan door te spoelen, waardoor ziekteverwekkers en bacteriën geen kans krijgen. Een klik op de app van de fabrikant is voldoende om pompen te starten, kleppen te activeren en kranen te openen. De temperatuur kan ook worden geregeld, waardoor de installatie indien nodig kan worden doorgespoeld met warm water. Dankzij deze maatregelen is het bijvoorbeeld mogelijk om het gevaar van Legionella, dat zich het snelst vermenigvuldigt bij een watertemperatuur tussen de 25 en 55 °C, te verkleinen.

Drinkwaterinstallatie als geheel
Belangrijk is in dit verband dat alle afzonderlijke armaturen op elkaar zijn afgestemd. Fabrikanten ontwikkelen daarom steeds vaker producten met als focus de drinkwaterinstallatie als geheel. Ze combineren hardware en software en bieden oplossingen die drinkwaterkwaliteit garanderen, zelfs in tijden van een internationale pandemie.

Foto: ISH