Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 98 seconden

zalmhaventoren-veerhaven-624x461Rotterdam krijgt er hoogstwaarschijnlijk een wolkenkrabber bij. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad stemt in met de bouw van de Zalmhaventoren. Met de komst van deze toren staan de vijf hoogste gebouwen van Nederland allemaal in Rotterdam. Voor al deze gebouwen is het Rotterdamse adviesbureau Techniplan Adviseurs ingeschakeld voor het installatietechnisch ontwerp en energieadvies. Het gaat om de vier nieuwbouwprojecten, Zalmtoren (215 meter), Maastoren (165 meter). New Orleans (158 meter) en De Rotterdam (151 meter) en de herinrichting van de Delftse Poort (151 meter).

Techniplan Adviseurs is gespecialiseerd in complexe technische ontwerpen voor bijzondere gebouwen en hoogbouw. Zo zorgde het ervoor dat de Maastoren, nu nog het hoogste gebouw van Nederland, gekoeld en verwarmd wordt met water uit de nabijgelegen Maas – destijds een novum. ‘Elk hoogbouwproject kent vele uitdagingen, maar een van de belangrijkste is te zorgen dat het project daadwerkelijk realiseerbaar is binnen de scherpe wettelijke en economische kaders’ meldt Techniplan. ‘Bij elk gebouw boven 100 meter lopen de bouwkosten met name op door de duurdere bouwlogistiek en bijzondere technische voorzieningen, bijvoorbeeld om de waterdruk ook op grotere hoogte goed te houden. Ook de grotere invloed van regenwater en wind vragen om specifieke oplossingen, net als het brandveiligheidsplan en transportplan. Ook het maximaliseren van de brutto/netto verhouding is een van de belangrijkste ontwerpuitdagingen bij hoogbouw.’

De Zalmhaven, een ontwikkeling van AM en Amvest, is een complex van drie woongebouwen dat in het Scheepvaartkwartier wordt gerealiseerd. Het project omvat een toren van 215 meter, geflankeerd door twee geschakelde gebouwen van 70 meter hoog. In de toren komen circa 260 appartementen. In de lagere gebouwen, die deels aan het nieuw in te richten openbare park aan de Gedempte Zalmhaven liggen, komen circa 180 appartementen en 35 eengezinswoningen. Daarnaast komt er een grote gedeelde daktuin voor bewoners, een parkeergarage en mogelijk een publiek toegankelijk uitkijkplatform met uitzicht over Rotterdam. Bovendien is binnen het bestemmingsplan ruimte voor circa 7.500 m² aan kantoor- en commerciële voorzieningen. Het wooncomplex De Zalmhaven wordt naar verwachting in 2020 opgeleverd.

[related_post themes=”text”]