Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 132 seconden

Tienduizenden huishoudens in Nederland en Engeland zijn slimmer geworden in 2018. Veel mensen installeren de slimme apparaten zelf, maar een steeds groter deel kiest voor een volledige installatie door een gecertificeerde installateur. Dat blijkt uit de cijfers uit 2018 van smart home specialist 50five. De webshop ziet daarbij een flinke groei in het aantal uitgevoerde installaties: in 2018 bijna tien keer zo veel als in 2017.

“Er worden steeds meer slimme apparaten verkocht en we zien duidelijk dat veel klanten wat extra hulp kunnen gebruiken bij het installeren van apparaten die wat meer handelingen vergen, zoals slimme thermostaten of videodeurbellen”, vertelt Manfred Klumpenaar, COO bij 50five. “De cijfers tonen een duidelijke stijging ten opzichte van 2017, waardoor we de conclusie kunnen trekken dat smart home apparaten steeds populairder worden en mensen daar vaak onze hulp bij kunnen gebruiken.”

Voorkeur voor uitbesteden
Veel Nederlanders lijken moeite te hebben met de installatie van slimme apparaten. Uit onderzoek van GfK van augustus jl. bleek dat 34 procent van de Nederlanders een voorkeur heeft voor het uitbesteden van de installatie van smarthome-producten. Recent onderzoek van Motivaction over smart homes in Nederland geeft een soortgelijk beeld. De helft van de Nederlanders (53%) krijgt graag hulp van een expert bij de aanschaf van deze apparatuur. Ook krijgt de helft (51%) graag hulp bij de aanschaf van een slim apparaat.

Professionele installatieservice
50five specialiseert zich daarom in de verkoop én installatie van slimme apparaten, zoals beveiligingscamera’s, videodeurbellen, slimme thermostaten en complete slimme verwarmingsinstallaties. Klumpenaar: “We zien die onderzoeksresultaten terug bij onze klanten. De installatie van sommige slimme apparaten vraagt bijvoorbeeld om het aanleggen van een stroomkabel, het openen van de meterkast of het aanpassen van de cv-ketel. Voor veel consumenten is dat soms net wat te moeilijk en dan helpen wij graag met een professionele installatieservice.”

Klaar voor groei
Die combinatie van verkoop en installaties blijkt goed te werken bij 50five. Er is namelijk een enorme groei te zien in het aantal uitgevoerde installaties over alle landen waarin 50five actief is. Klumpenaar: “We zijn echt op de juiste weg. Dat blijkt ook uit het feit dat we in september bijna 30 procent marktaandeel hadden in de verkoop van slimme thermostaten in Nederland. Smart home wordt steeds populairder en we verwachten in 2019 weer een flinke stijging in de vraag naar slimme apparaten en de installaties. We breiden daarom op korte termijn ons aantal installateurs uit. Door de komst van laadpalen en warmtepompen zal de vraag namelijk nog sneller stijgen en wij willen klaar zijn voor die groei.”