Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 61 seconden

Voor 2017 verwacht ING Economisch Bureau een verdere omzetstijging van de installatiebranche. Installateurs voorzien meer opdrachten uit de onderhoudsmarkt bij zowel woningen als bedrijfsgebouwen. Voor installateurs liggen er de komende jaren kansen door in te spelen op trends als smart buildings, verduurzaming en vergrijzing. In het derde kwartaal van 2016 groeide de omzet bij installateurs al met ruim 10% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit is de hoogste omzetgroei sinds 2008. De omzetstijging was wel kleiner dan die van de totale bouw.

Eind 2016 blijken vooral installatiebedrijven die afhankelijk zijn van de woningbouw enthousiast te zijn. Installateurs zijn vooral positief over het aantal te verwachten opdrachten uit de onderhoudsmarkt van woningen. Door de goed draaiende woningmarkt willen veel nieuwe eigenaren hun nieuwe aanwinst verbouwen. Voor nieuwbouw zijn de marktverwachtingen ook positief, maar iets lager dan vorig jaar. Door een gebrek aan nieuwe bouwvergunningen groeit de markt voor nieuwbouw niet meer zo uitbundig. Voor de utiliteitsbouw verwachten installateurs vooral meer opdrachten voor onderhoud.

Door de toename van installaties en complexiteit in gebouwen neemt het belang van de installateur in het bouwproces de komende jaren toe. Door in te spelen op trends als smart buildings, verduurzaming en vergrijzing kunnen installateurs aan belang winnen.

[related_post themes=”text”]