Installateurs nog nauwelijks bezorgd over effecten coronavirus

Gepubliceerd op

De uitbraak van het coronavirus houdt heel Nederland in de ban. Heel Nederland? Nou, nee, installateurs zijn er nog nauwelijks mee bezig. “Ik laat het maar gewoon over me heenkomen. Ik zie geen daling van het aantal opdrachten”, zegt Riccardo Ruggiero van Ruggiero Installatie en Montage. “En mijn toeleveranciers zijn nog even traag als tevoren”, grapt hij er achteraan.

De eenpitter heeft zijn thuisbasis in Almere. Ruggiero komt dagelijks bij klanten over de vloer. Het contact loopt als vanouds. “De enige verandering is dat ik sinds een week geen handen meer schud”.

Handen desinfecteren
Hoe het zich verder zal ontwikkelen? “Ik denk dat het wel zal loslopen. In China neemt het aantal besmettingen al af. Ik zie mezelf ook geen extra voorzorgsmaatregelen nemen de komende tijd. Mijn handen desinfecteren, zoals wordt aanbevolen, deed ik altijd al.”

Opgeruimd
Lino Noya Mahn klinkt al even opgeruimd als Ruggiero. De eigenaar van Noya Installatietechniek is vooral actief in Rotterdam en directe omgeving. “Sowieso heb ik altijd al flesjes alcohol in mijn bus om mijn handen te desinfecteren. Als installateur kom ik continu in contact met wc-brillen, rioleringsbuizen en dergelijke.”

Brabant
“Mijn klanten en zakelijke contacten gedragen zich niet anders dan voor de uitbraak van de coronacrisis. Ja, je geeft elkaar geen hand meer. Best moeilijk, je bent er zo aan gewend.” Noya Mahn merkt wel hoe de crisis heel langzaam zijn impact begint te hebben. “Ik hoorde al dat een fabrikant geen buitendienstmedewerkers meer stuurt naar klanten in Brabant. En op een bouwproject waar veel Brabanders actief waren, is het nu verdacht stil.”

Klantgedrag
Toch ziet hij de nabije toekomst met vertrouwen tegemoet. “Als je het krijgt, dan krijg je het. Voor de rest moeten we gewoon doorgaan en ons niet gek laten maken. Klanten zullen heus niet plotseling massaal gaan afhaken. Als die ketel kapot is, willen ze echt niet in de kou gaan zitten. Mocht ik een klant treffen, die erg voorzichtig is, dan kan ik desnoods terwijl hij afwezig is mijn werkzaamheden uitvoeren en het zakelijke gedeelte helemaal per mail afhandelen.”

Grappen maken
“Wij maken er nog grappen over. Begrijpelijk, we hebben hier nauwelijks coronagevallen”, vertelt Martin Duitscher van Duitscher Installatietechniek. Hij opereert in het Drentse Roden en omgeving. “Vanmorgen heb ik pas voor het eerst meegemaakt dat ik werd afgewezen. Een klant wilde niet mijn hand schudden”, grinnikt hij. Duitscher kan met evenveel gemak als pak ‘m beet een jaar geleden aan zijn producten komen. “Mijn toeleveranciers zitten niet in de problemen.”

In het uiterste geval
“Ik zie het als een griepje, het waait vanzelf weer over. Mocht ik zelf ziek worden en enkele weken thuis zitten, dan zal ik mijn buffer moeten aanspreken. Maar ik ga ervan uit dat ik gezond blijf.”

Op onze nieuwsbrief abonneren

%d bloggers liken dit: