De FIOD in Nijmegen doet onderzoek naar een 36-jarige eigenaar van een installatiebedrijf. De man vroeg particulieren een aanvraagformulier voor subsidie voor warmtepompen in te vullen en te ondertekenen. Hiervoor kregen zij direct enkele honderden euro’s contant van hem. De warmtepompen werden vrijwel nooit geleverd en geïnstalleerd, hoewel dat vereist is om subsidie te kunnen krijgen.

Aanvragen voor subsidie met een bewijs van aanschaf en een betalingsbewijs verzond de verdachte naar de RVO.nl (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). De subsidie werd vervolgens rechtstreeks aan de diverse particulieren betaald, die vermoedelijk volgens afspraak (een deel van) de subsidie contant aan de verdachte uitbetaalden. De RVO.nl heeft een aantal adressen bezocht. In 70%  van de bezochte adressen zijn geen warmtepompen aangetroffen.

100.000 euro
De FIOD is het strafrechtelijk onderzoek gestart na een fraudemelding van RVO.nl. Vermoedelijk heeft de verdachte valse facturen en betalingsafschriften gemaakt, die door de particulieren gebruikt zijn als bewijs bij de subsidieaanvraag op een warmtepomp. Het vermoeden is dat er tot circa 100.000 euro onterecht aan de aanvragers is uitgekeerd uit de Investeringssubsidie duurzame energie.

Subsidieregeling
De Investeringssubsidie duurzame energie geeft een tegemoetkoming bij de aankoop van bijvoorbeeld warmtepompen en zonneboilers. De regeling is bedoeld om particulieren en zakelijke gebruikers te ondersteunen om te zorgen voor duurzame verwarming en dringt daarmee CO2 uitstoot terug. De subsidie wordt verleend door de RVO.nl. RVO.nl bewaakt ook de rechtmatige besteding ervan. Bij een vermoeden van fraude doet RVO.nl in alle gevallen aangifte. Ook zal RVO.nl de subsidie terugvorderen bij particulieren die deze onterecht hebben ontvangen.