Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 125 seconden

ING introduceert voor haar vastgoedklanten de Energierobot. Deze maakt gebruik van big data, algoritmes en de gegevens van slimme energiemeters van gebouwen en vergelijkt die gegevens continu met een exacte benchmark van het specifieke gebouw. Peter Göbel, Algemeen Directeur ING Real Estate Finance Nederland: “In de praktijk verbruiken veel gebouwen aanzienlijk meer dan op basis van hun energielabel mag worden verwacht. Wij zien het als onze taak eigenaren en gebruikers te helpen hun vastgoed respectievelijk te verduurzamen én duurzaam te gebruiken.”

Van alle duurzaam opgewekte energie in Nederland wordt ongeveer 50% door gebouwen verspild, zo betoogt ING. Doordat 70% van de klimaatinstallaties onjuist is afgesteld, staat bijvoorbeeld in gebouwen in de zomer de verwarming aan, of worden ze gekoeld of verlicht terwijl er niemand meer in het pand is. Gebouwen met energielabel A kunnen hierdoor toch het verbruik van een G-label hebben.

Robot doet het meest tijdrovende werk
Voor de ontwikkeling van de Energierobot ging ING een partnership aan met CFP Green Buildings.

Bram Adema, directeur van CFP: “Tot dusver was de praktijk om energieverspilling in gebouwen aan te pakken tijdrovend en zijn er ook niet genoeg energieconsultants om de meer dan 500.000 gebouwen in Nederland in de gaten te houden. Daarom hebben we een robot ontworpen die dit volledig automatisch kan 24/7. Installateurs en energieconsultants kunnen efficiënter werken en grotere impact hebben, omdat de robot het meest tijdrovende werk al heeft gedaan.”

Energiemanagement verbeteren
De energierobot identificeert tot 15% aan energiebesparingsmogelijkheden en biedt een handvat om het energiemanagement in hun gebouwen te verbeteren. Daardoor zal er minder energie en onderhoud nodig zijn, zullen installaties minder snel verouderen en zal onnodige CO2-uitstoot worden vermeden. Daarnaast valt met de Energierobot ook te voldoen aan de sinds 1 januari geldende wettelijke verplichting om een energiemonitoringsysteem te hebben.

Voor de vastgoedportefeuille die door ING REF wordt gefinancierd, kan hiermee in potentie jaarlijks €30 miljoen aan energiekosten en 92.000 ton aan CO2-uitstoot worden bespaard, laat ING weten. Dit zonder dat extra investeringen bij klanten van ING nodig zijn.

Duurzame vastgoedportefeuille
De ING Energierobot is een nieuwe ontwikkeling die volgt op de twee jaar geleden door ING gelanceerde digitale online duurzaamheidsscan tool die ING REF toen ook in samenwerking met CFP Green Buildings aan alle ING vastgoedklanten ter beschikking heeft gesteld. Dat was een van de grootste verduurzamingsinitiatieven op de Nederlandse vastgoedmarkt, aangezien ING REF in Nederland circa 30.000 gebouwen financiert met bij elkaar meer dan 17 miljoen vierkante meter aan onroerend goed. Daarbij betaalde ING de verstrekking van de energielabel voor het verduurzaamde gebouw.