Voor veel huiseigenaren zijn draadloze apparaten aantrekkelijke opties, omdat ze zo handig en flexibel zijn. Niet zo gek dus, dat de vraag ernaar flink toeneemt. Toch is nog niet iedereen over de streep. Arnold Bakker, trainer bij Resideo, vertelt waarom draadloze thermostaten de ideale oplossing zijn.

Drie radiofrequentiebanden
Een veelgehoord misverstand rondom draadloze apparaten is dat het signaal van draadloze thermostaten geen lange afstanden kan overbruggen. Om die mythe te ontkrachten, is het goed om eerst even stil te staan bij hoe deze signalen worden gecreëerd. Bij draadloze communicatie wordt informatie door de lucht van het ene naar het andere apparaat verzonden met behulp van radiofrequenties (RF). Producten die RF-signalen uitzenden, werken op verschillende frequenties en drie daarvan worden veel gebruikt.
De eerste – 433 MHz – wordt vanwege zijn goede uitzendingseigenschappen vaak gebruikt door afstandsbedieningen van garagedeuren, weerstations en radiografisch bestuurbaar speelgoed. Het is een relatief lage frequentie. Maar omdat het een vrije ongereguleerde frequentieband is, heeft het soms last van interferentie door andere apparaten.
De tweede – 868 MHz – is een op Europees niveau gereguleerde band. Standaarden voor deze frequentie bepalen het aantal keren dat een product kan zenden (cyclus) in een bepaalde periode. Het gaat hier om een goed gereguleerde, relatief ‘stille’ band die gebruikt wordt door verschillende fabrikanten met toepassingen voor bijvoorbeeld thermostaten en branddetectie- en beveiligingssystemen. Ook Resideo’s betrouwbare communicatieprotocol werkt op deze frequentie. De regulering van deze band biedt de beste bescherming tegen interferentie. Doordat bepaald is hoelang, hoe sterk en hoe vaak erop uitgezonden mag worden, is geregeld dat draadloze bediening geen invloed heeft op andere draadloze producten.
De derde frequentieband is 2,4 GHz, een goed gereguleerde en wereldwijd geaccepteerde, maar zeer drukke band. Dat komt doordat het de band is die bijvoorbeeld Bluetooth-apparaten en wifi-routers gebruiken.

In 7 stappen naar de beste plek voor draadloze thermostaten
De gereguleerde 868 MHz-band is speciaal voor de bebouwde omgeving beschikbaar gemaakt, omdat deze uitstekend toe te passen is in woningen. Het klopt dat muren en plafonds het RF-signaal beperken, vooral als ze versterkt zijn met staal of geïsoleerd met metaalfolie. Maar goede plaatsing van de apparatuur zorgt al snel voor maximale signaalsterkte en betrouwbare werking.
Binnen zeven stappen heb jij als installateur eenvoudig bepaald wat een goede locatie is:
1. Vraag de bewoner naar de ontvangst van de wifi-router in de verschillende vertrekken. Is die goed, dan is dat positief voor de doorgang van het signaal van de 868 MHz-frequentieband, die een betere doordringbaarheid heeft door wanden en vloeren.
2. Bedenk of er tussen de onderling communicerende apparatuur een bouwkundige barrière kan zitten, zoals een liftschacht of kolom. Trek een denkbeeldige lijn en loop die voor de zekerheid na.
3. Voer voor montage een RF-signaalsterktetest uit. Daarvoor zijn instructievideo’s beschikbaar per thermostaattype.
4. Monteer vervolgens de draadloze componenten voor wandmontage aan de wand, zodat ze niet bijvoorbeeld in een la verdwijnen of achter de ketel worden geschoven.
5. Houd minimaal dertig centimeter en bij voorkeur één meter afstand tot stalen constructies, leidingwerk en de ketel.
6. Houd bovendien minstens één meter afstand tot elektromagnetische producten – zoals een pomp, ventilator of netadapter (trafo) – en andere apparatuur die het signaal zou kunnen beïnvloeden, zoals magnetrons, draadloze-telefoonbases, routers en andere wifi-apparaten.
7. Monteer niet meerdere draadloze apparaten naast elkaar, want dit veroorzaakt interferentie.

Eenvoudig zelf doen
Na succesvolle installatie is het raadzaam je klant nog te adviseren over wat te doen bij verlies van het signaal, bijvoorbeeld wanneer hij de draadloze thermostaat op een losse tafelstandaard gebruikt. Bij verplaatsing van de thermostaat naar een andere plek is het belangrijk te controleren of de juiste indicatoren op het scherm te zien zijn. Lijkt het apparaat niet te werken, dan is het simpelweg een kwestie van verplaatsen om het signaal opnieuw te ontvangen. In de meeste apparaten is een eenvoudige signaalsterktetest ingebouwd. De YouTube-video’s van Honeywell Home leggen stap voor stap uit hoe de bewoner die zelf – zonder jouw hulp – eenvoudig uitvoert.
Net zoals met elke technologie zit het geheim van efficiënte werking ‘m in begrijpen hóé het apparaat werkt en hoe het in het dagelijks leven past. Resideo geeft praktische trainingen waarin wifi en RF tot in detail aan bod komen. Met deze kennis op zak is het voor jou als installateur een koud kunstje om draadloze apparaten te installeren. Aan de klant dan alleen nog maar de taak om jaren te genieten van zijn nieuwe thermostaat.

Dit artikel is aangeleverd door Resideo als commerciële boodschap