Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 106 seconden

TM-1015-Project-Amstelkwartier-Afb

In het nieuwe hotel Amstelkwartier kan de kosmopolitische gast zich even een Amsterdammer wanen. Architectenbureau Paul de Ruiter, Mulderblauw Architecten en ingenieursbureau Arup zochten in hun ontwerp naar een aansluiting op de lokale stedelijke omgeving en zijn daar met vlag en wimpel in geslaagd. Het leverde het bouwteam bovendien een LEED Platinum certificering op, vanwege het duurzame karakter. Met dank aan de installatietechniek. Het hotel zit bordenvol technische hoogstandjes.

Met het plaatsen van de kas op de 22e verdieping van het hotel in de wijk Amstelkwartier, bereiken TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren, Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros het hoogste punt van de bouw. Een mijlpaal in de constructie van het uiterst duurzame hotel. Het hotel wordt naar verwachting in september 2016 opgeleverd.

Op het Hotel Amstelkwartier werd verleden week de staalconstructie, die de basis van de kas vormt, met een torenkraan bovenop het toekomstige hotel gehesen. Het hoogste punt werd vandaag bereikt, na het plaatsen van de vierendeelspanten die de bovenste verdieping overspannen. Daarmee komt de hoogte van het complex op ruim 70 meter uit. In de spanten wordt een staal-betonconstructie gemonteerd die de vloer van de kas en daarmee de 22e verdieping vormt.

In de kas van het hotel worden verse producten geteeld die gebruikt zullen worden in het restaurant. Het gelaagde loodvrije glazen dak is dan ook voorzien van een folie die een kleurenspectrum en UV doorlaten die voor groei van planten noodzakelijk zijn. De kas maakt gebruik van nieuwe technologieën om groente en fruit te verbouwen en vissen te kweken. Zo wordt er gebruik gemaakt van aquaponics en vertical farming, een innovatieve en duurzame techniek waarbij meerdere gewassen in lagen boven elkaar gekweekt worden. Het organisch afval van het hotel en de kas wordt in een biovergister verwerkt tot biogas, dat wordt gebruikt bij de verwarming van het hotel. Zo speelt de kas een cruciale rol in het sluiten van de kringlopen in het hotel, als onderdeel van het integrale duurzaamheidsconcept, zoals dat is ontwikkeld door Arup en Architectenbureau Paul de Ruiter.

Een uitgebreide projectbeschrijving van het Amstel hotel is te lezen is de nieuwste editie van TVVL magazine oktober