Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 83 seconden

GCF HaelenHet nieuwe hoofdkantoor van droger- en koelerfabrikant Geelen Counterflow in Haelen heeft de tot nu toe hoogste Breeam-score van kantoorgebouw The Edge overtroffen. Daarmee is dit gebouw nu het meest duurzame kantoor ter wereld. Het pand scoorde 99,94% volgens het internationale Breeam certificeringssysteem. Het kantoor voor 50 medewerkers wekt op jaarbasis ruim 50% meer zonne-energie op dan het gebruikt voor verwarming, koeling, ventilatie, verlichting en computers. Het overschot aan energie wordt in de naastgelegen fabriek gebruikt voor het snijden van RVS en het opladen van heftrucks. De bouwmaterialen zijn waar mogelijk Cradle to Cradle gecertificeerd. Ze bestaan dus uit grondstoffen die het milieu geen schade toebrengen en aan het einde van hun levensduur herbruikbaar zijn.

Daglicht, uitzicht, verlichting en ventilatie zijn geoptimaliseerd om de gezondheid en productiviteit van de medewerkers te waarborgen. Rondom het pand is een natuurtuin aangelegd met tientallen soorten begroeiing en met voorzieningen voor vogels, insecten, vleermuizen en amfibieën. Sander Geelen, algemeen directeur van Geelen Counterflow hierover: “Bij ons streven om de beste drogers en koelers te ontwerpen passen we de wetten van de natuur toe op het gebied van zwaartekracht, aerodynamica en thermodynamica. Wij vinden het dan ook niet meer dan vanzelfsprekend dat we bij de bouw van een nieuw kantoor de wetten én de grenzen van de natuur respecteren. Dit kantoor is weer één stap bij het afbouwen van ons gebruik van fossiele brandstoffen.”

Het kantoorontwerp is van Architecten en Bouwmeesters uit Herten. Wagemans Bouwadvies zorgde voor het bouwmanagement van het kantoor dat door Geelen in eigen beheer werd gebouwd. Dubourgraaf ontwierp de installaties en met Ad van de Ven uit Eersel was er een Breeam-NL expert in functie tijdens het ontwerp- en bouwproces.