In Hoogeveen worden volgend jaar tachtig woningen gebouwd die verwarmd zullen worden met een cv-ketel die op (groene) waterstof werkt. Het idee is om deze technologie daarna ook toe te gaan passen in bestaande woonwijken. Het pilotproject heeft 400.000 euro subsidie gekregen van het Rijk.

Er wordt onderzocht of ruim 1100 woningen in een aanpalende wijk via het bestaande aardgasnetwerk gefaseerd op waterstof kunnen gaan draaien, meldt het Dagblad van het Noorden. Dat zou kunnen door de aanschaf van nieuwe waterstof cv-ketels, die naar verwachting over twee jaar op de markt komen, of het vervangen van onderdelen in de huidige gas cv-ketels.

Waterstof is geen energiebron maar een energiedrager. Het ontstaat door water met duurzaam opgewekte elektriciteit uit elkaar te trekken tot zuurstof en waterstof.

Eerder startte in de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg al een proef om woningen te verwarmen met 100% waterstof. Vanaf begin dit jaar wordt lokaal waterstof geproduceerd met groene stroom en via een separaat gasnet van Stedin getransporteerd naar het ketelhuis van een appartementencomplex.

Zonder groene waterstof is het niet mogelijk om een betaalbare CO2-neutrale gebouwde omgeving te creëren, concludeerden deskundigen onlangs nog op het Smart Cities Event. Een eenzijdige keuze voor all-electric zorgt voor een te zware belasting van netwerken, die alleen te voorkomen is met onevenredig hoge investeringen in de elektrische infrastructuur. Bovendien is waterstof de enige groene energiedrager die energieopslag langer dan een week op grote schaal mogelijk maakt.