Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 131 seconden

Torenburg, het kantoorpand van Vivat in Alkmaar, is gecertificeerd met een Breeam-certificaat voor duurzaamheid. Met drie sterren voor asset, vier sterren voor beheer en drie sterren voor gebruik, bereikt dit kantoor de hoogste duurzaamheidsscore van Alkmaar. In totaal zijn er in Nederland maar 7 panden die 10 of meer sterren, binnen de categorie In-Use, hebben weten te behalen.

De hoge scores voor de locatie Torenburg zijn onder meer behaald door innovaties op het gebied van binnenklimaat en de koeling van de dataruimtes. Zo geschiedt de koeling van de serverruimtes door middel van computerkoelingen, die via een warmtewisselaar rechtstreeks zijn aangesloten op de koude bron van de warmte/koude-opslaginstallatie. Hierdoor kunnen de koelmachines voor de koeling van de verschillende ruimtes worden uitgezet en bij extreem hoge buitentemperaturen weer worden bijgeschakeld. Doordat de bronnen in balans kunnen worden gebracht zonder energie te verspillen wordt er een flinke besparing op elektra gerealiseerd. Daarnaast zorgen energiezuinige bewegingssensoren voor de tijdige omschakeling van de verwarming van rust naar comfortstand.

Duurzaamheid als speerpunt
“We zijn trots op het behalen van vier sterren op Beheer en drie sterren op Asset en Gebruik. De hoogste score voor een groot kantoor in Alkmaar”, vertelt Wendy de Ruiter-Lörx, CCO bij Vivat. Zij kreeg het Breeam-duurzaamheidscertificaat eind januari overhandigd door Bert van Renselaar, Manager CFP Green Buildings. De Ruiter-Lörx: “We kiezen bewust voor duurzaamheid als speerpunt van ons huisvestingsbeleid. Niet alleen bij ons hoofdkantoor in Amstelveen, maar bij alle onze locaties. Een belangrijk onderdeel van de verduurzaming is het verbeteren van de duurzaamheidsprestaties van onze gebouwen en keuzes voor materialen, waar kan circulair. Wij vinden het als organisatie erg belangrijk om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.”

Breeam-certificering
Jan Willem de Vaal, Breeam-expert bij Vivat: “Vivat heeft er voor gekozen om alle kantoorpanden te  verduurzamen volgens de zogenaamde Breeam-NL In- Use methodiek. Deze  methodiek maakt de integrale duurzame prestaties van een gebouw inzichtelijk en brengt verbetermogelijkheden aan het licht. Hierdoor  kunnen de duurzame prestaties voor de komende jaren verder worden verbeterd. Het behalen van het Breeam In-Use certificaat voor zowel locatie, beheer en gebruik heeft geleid tot de hoogste Breeam In-Use score van Alkmaar voor grote kantoorpanden. Dat is een hele mooie score, waarmee VIVAT tot een select groepje behoort in de omgeving.”

Verdere verduurzaming
De Ruiter-Lörx: “We zijn enorm trots op het behalen van dit certificaat op alle drie de onderdelen van Breeam. Met de ervaring die we hiermee hebben opgedaan kunnen we ook grote stappen zetten tot de verdere verduurzaming van het kantoorpand in Amstelveen en tevens weer opgaan voor een hernieuwd certificaat met mooiere resultaten voor de verduurzaming van het pand en omgeving.”