Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 100 seconden

cartoon-iz-11-2016Gebouw- of woningautomatisering, dat nemen elektrotechnische collega’s toch voor hun rekening? Toch besteden wij hieraan in IZ steeds meer aandacht. Zo maakt SmartIZ inmiddels al weer enige tijd onderdeel uit van dit blad. En deze uitgave staat zelfs voor een groot deel in het teken van smart technology.
Waarom?, hoor ik u denken. Prima dat de cv-ketels allemaal veel ‘slimmer’ worden en de ene na de andere marktpartij – cv-fabrikant of zelfs telecombedrijf – met een ‘slimme’ thermostaat aan komt zetten. Maar voor het installeren zelf maakt dat toch niet veel uit?
In zekere zin is dit ook wel zo. Het installeren van een ‘slimme’ cv-ketel inclusief ‘slimme’ thermostaat vraagt niet opeens om hogere wiskunde. Juist niet, het gaat immers om ‘slimme’ apparaten. De technologie die erachter zit zorgt er zelf wel voor dat alles wat met elkaar verbonden moet worden, ook eenvoudig verbonden kan of gaat worden.
Maar het zal niet blijven bij alleen een ‘slimme’ cv-ketel of ‘slimme’ thermostaat. Er komen steeds meer intelligente componenten op de markt. Een bedrijf als Samsung bijvoorbeeld, verwacht in 2020 al zijn producten als zogenaamde ‘connected devices’ te gaan leveren. Dit wil zeggen dat al hun producten – van koelkast, tot airco – via internet met andere producten kunnen communiceren. ‘Zo ontstaat een onvoorstelbaar grote pool aan informatieleveranciers’, lezen we in het artikel Gebouw- en woningautomatisering: aan de slag ermee! in de uitgave die 8 november verschijnt. ‘Ieder product of onderdeel is immers in staat informatie te leveren over zijn functie.’
Als al die producten vervolgens onderdeel worden van het IT-netwerk in woningen of gebouwen, zal je als installateur toch mee moeten in de vaart der volkeren. Zeker als die ‘smart woning’ een ‘smart wijk’ of ‘smart city’ wordt. Niet alleen om het technisch allemaal bij te kunnen benen, maar ook – en zeker niet onbelangrijk – om de klant goed te kunnen informeren over wat voor hem mogelijk is en – nog belangrijker – voor hem zinvol is.

 

Lees de nieuwe IZ vanaf a.s. dinsdag op: installateurszaken.nl

[related_post themes=”text”]