Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 159 seconden

Als eerste Utrechtse woonwijk wordt Overvecht-Noord uiterlijk in 2030 aardgasvrij. Wethouder en ‘beste jonge bestuurder’ van Nederland Lot van Hooijdonk doet in het openingsdebat van Vakbeurs Energie uit de doeken hoe gemeenten met bewoners en bedrijven samen deze warmtetransitie kunnen maken. Vakbeurs Energie wordt gehouden in de Brabanthallen in Den Bosch. De beurs start vandaag en duurt nog tot donderdag.

Overheid, bedrijf, bewoner: de overstap van fossiele brandstoffen op hernieuwbare energie raakt iedereen. Samenwerking is voor de energietransitie daarom cruciaal, maar botsende belangen en afschrikwekkende kostenplaatjes maken dat niet makkelijk. De voorlopige resultaten in het Klimaatakkoord zijn hier recente voorbeelden van. Hoe gaan we samen van het aardgas af? De regie voor de overgang naar aardgasvrij wonen en werken ligt bij gemeenten, die de vele belangen op elkaar af moeten stemmen. Krijgen zij de neuzen dezelfde kant op?

Geprezen wethouder over aardgasvrij Utrecht
Lot van Hooijdonk, wethouder voor GroenLinks in Utrecht en twee keer verkozen tot beste jonge bestuurder van Nederland, trapt Vakbeurs Energie vandaag af met een debat over de uitdagingen voor gemeenten. Van Hooijdonk heeft met netbeheerder Stedin beloofd om Overvecht-Noord al voor 2030 van het aardgas af te koppelen (Volkskrant, 2 mei 2018). Daar houden de plannen niet op: met netbeheerders, corporaties, makelaars, bewoners, huurders, bouwbedrijven en installateurs werkt Van Hooijdonk aan het Stadsakkoord Utrecht gasloos om de hele stad duurzaam te gaan verwarmen (De Utrechtse Internetcourant, 25 juni 2018).

Shoppen bij IKEA
Om de zorgen van buurtbewoners over prijzige verbouwingen weg te nemen, zet de GroenLinks-wethouder zich in voor financiële oplossingen. Van het aardgas af gaan moet goedkoper worden en duurzaam renoveren even makkelijk zijn als shoppen bij IKEA: op grote schaal gemaakte onderdelen die bewoners naar eigen smaak kunnen combineren, pleit Van Hooijdonk. Leningen die niet aan bewoners maar aan huizen gekoppeld zijn maken, samen met subsidies, aardgasvrij verbouwen volgens de wethouder haalbaar voor huiseigenaren (NVDE, 14 juni 2018).

Foto: Lot van Hooijdonk, Wethouder gemeente Utrecht Verkeer, Mobiliteit, Energie en Milieu (foto Utrecht.nl)

Gemeente kan lokaal goede keuzes maken
Innovatie is dus vereist om van het aardgas af te gaan. Dat betekent nieuwe financiële regelingen, maar ook nieuwe producten en oplossingen om aan te sluiten op de wensen van bewoners en bedrijven, maar ook op lokale warmtebronnen en de bestaande infrastructuur van netbeheerders. De gemeente kan als enige goede keuzes maken die passen bij de lokale omstandigheden, zegt Van Hooijdonk over al deze afwegingen (Stedin, 19 april 2017).

Vaste structuren doorbreken voor warmtetransitie
Tijdens het openingsdebat van Vakbeurs Energie gaat Van Hooijdonk dieper in op samenwerken en innovatie voor de warmtetransitie. De wethouder debatteert over welke vaste structuren doorbroken moeten worden om van het aardgas af te gaan. Ze gaat in het openingsdebat onder ander het gesprek aan met onder meer Sukanya Prabhudesai, voorzitter van de Energy Club TU Delft, en Peter Vermaat, CEO van Enexis.

Ruim 350 exposanten partners en honderden sprekers
Aardgasvrij wonen en werken is één van de vele uitdagingen die energieprofessionals in de energietransitie het hoofd moeten bieden. Ruim 350 exposanten en honderden sprekers tonen tijdens de beurs hun producten en ideeën voor energiebesparing, energiezuinig bouwen en duurzame bronnen. Van isolatie, bijna energieneutrale gebouwen (BENG), blockchain tot de informatieplicht energiebesparing: alle dimensies van de energietransitie passeren de revue.