Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 62 seconden

Mark China HSLDankzij het Groninger bedrijf Mark Climate Technology worden Chinese hogesnelheidstreinen een stuk sneller van sneeuw- en ijsklompen ontdaan dan voorheen. Het bedrijf heeft in totaal veertig gasgestookte heteluchtverwarmers geleverd voor de 500 meter lange hangar van een hogesnelheidslijn in het ’s winters ijskoude noorden van China.

De ijsafzetting die door het winterse weer op de trein ontstaat moet regelmatig verwijderd worden. In de oorspronkelijke situatie werd dat gedaan door de trein in een verwarmde ruimte te rijden. Op die manier duurde het echter vijf kostbare uren voordat de trein weer kon rijden. Samen met haar Chinese distributiepartner ging Mark Climate Technology daarom op zoek naar een manier waarop dit sneller kon voor China Railways.

Het ontdooien van de treinen gebeurt standaard in China om te voorkomen dat ze beschadigd raken of dat er loskomende ijsklompen voor ongevallen en storingen zorgen. Mark heeft hiervoor een veel snellere methode ontwikkeld. Door een rij Mark Föhn luchtverwarmers die lucht van 60 graden onder hoge druk op de bevroren treinen blazen, worden deze razendsnel ontdooid.

De levering bestond uit 40 stuks gasgestookte luchtverwarmers type Mark Föhn 270 met een luchtopbrengst van 20.000 m3/h en een nominaal vermogen van 280 kW. De beschikbare externe statische druk bedraagt 500 Pascal.

Voor meer informatie: www.mark.nl