Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 66 seconden

Het Nederlandse Hendrik-Ido-Ambacht maakt met haar woon- en voorzieningscomplex Sophiastaete kans op een Heat Pump City of the Year Award. De stad had in 2012 reeds een primeur met het eerste Alpha-InnoTec Boosterproject wereldwijd en werd daardoor hoog gewaardeerd door de vakjury van de European Heat Pump Association.

Het project van Woningbouwvereniging Rhiant, Installatiemaatschappij H.EK, Adviesbureau Visietech, DKC Totaaltechniek, warmtepompfabrikant Alpha-InnoTec en de Nathan Group is volgens de internationale vakjury een uitstekend voorbeeld van vooruitstrevende innovatie in warmtepomptechnologie.

Bijzonder aan het collectief verwarmde en gekoelde Sophiastaete is dat het warm tapwater in alle appartementen all-electric wordt bereid op basis van lage aanvoertemperaturen. Het Alpha-InnoTec Boosterconcept bewijst hiermee dat 70 °C aanvoertemperaturen ook voor warmtapwaterbereiding verleden tijd is. Een centrale Alpha-InnoTec brine/water warmtepomp SWP geeft haar relatief lage temperatuur af aan zowel de lagetemperatuurverwarming in het project als aan de individuele Boosterwarmtepomp in elke woning. De Boosterwarmtepomp verhoogt de centraal opgewekte temperatuur vervolgens naar een veilige boilertemperatuur van bijvoorbeeld 60 °C voor warm tapwater. Alpha-InnoTec biedt hiermee een echte all-electric oplossing voor warm tapwater in collectieve projecten.  

Stemmen op uw favoriete warmtepompproject kan tot en met 4 mei via http://www.ehpa.org/projects/heat-pump-city-of-the-year-2014/vote-for-your-heat-pump-city-of-the-year-2014/. Op 19 mei wordt de winnaar van de felbegeerde Heat Pump City of the Year Award bekendgemaakt tijdens de officiële awardceremonie in Berlijn.