James Anderson, een loodgieter uit Burnley in het Verenigd Koninkrijk, maakt momenteel furore op de sociale media. Hij weigerde een 91-jarige vrouw geld in rekening te brengen voor het repareren van haar ketel. De dochter van de vrouw deelde de rekening van Anderson op Facebook, waaruit blijkt dat de loodgieter afstand doet van zijn kosten. Dat leverde de loodgieter een heldenstatus op.

Het begon allemaal toen de 52-jarige loodgieter werd gebeld door Christine Anne Rowlands om de boiler van haar moeder te repareren. De loodgieter klaarde de klus en stuurde vervolgens de factuur per e-mail, waarop het volgende stond: ‘Deze dame hoeft onder geen enkele voorwaarde te betalen voor deze storingshulp. Ons bedrijf is 24 uur per dag beschikbaar om haar te helpen waar mogelijk.’ De vrouw lijdt aan acute leukemie en bevindt zich in haar laatste levensfase.

Anderson runt sinds maart 2017 het loodgietersbedrijf Depher dat zich toelegt op het helpen van de meest achtergestelden, zowel gehandicapten als ouderen. Hij vond hiervoor de motivatie nadat een oudere man slecht werd behandeld door een andere loodgieter. Sindsdien biedt hij mensen in nood de hele winter gratis of goedkoper loodgieterswerk aan.

Het bedrijf van Anderson wordt gedragen door de donatie van derden via internet, maar heeft inmiddels wel een schuld van 8.000 pond. “Ik ben graag wat geld verschuldigd als een ander gelukkig en veilig kan leven”, meldt de loodgieter desondanks.