Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 97 seconden

De Gemeente Emmen en SolarEnergyWorks B.V. (Solar-EW) hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de realisatie van een solarpark van 190.000 m² (circa 38 voetbalvelden) met een vermogen van 10,8 MW in het Rundedal, dit voor een periode van 20 jaar. Het solar park genereert stroom voor circa 3.000 huishoudens en zal zorgen voor een jaarlijkse reductie van CO2 emissies van circa 4.300 MT.

De gemeente Emmen stelt gronden beschikbaar en zal zorg dragen voor een spoedige afhandeling van de omgevingsvergunning benodigd voor de bouw. Solar EW zal zorgdragen voor het aanvragen van vergunningen, aansturen van onderzoeken en aanvragen van de SDE+ subsidie voor het terrein.

Solar-EW heeft veel ervaring met project ontwikkeling en investment management. In 2014 heeft Solar-EW een vergelijkbaar project ontwikkeld en SDE+ subsidie toegekend gekregen voor een vergelijkbaar Solar Park van 10,8MW op Westpoort terrein in de gemeente Groningen.

First Solar is de technologie partner in het project en zal ook zorgdragen voor de projectfinanciering. First Solar is een grote beursgenoteerde (Nasdaq:FSLR) ontwikkelaar van solar parken en producent van Thin Film panelen. First Solar heeft een gedegen ervaring en heeft wereldwijd meer dan 10GW aan Solar parken gebouwd op basis van Thin Film technologie.

De PV technologie die zal worden toegepast is Thin Film. Deze technologie kan worden gezien als de volgende generatie van PV technologie. Waar Kristallijn panelen aan het eind van de ontwikkelcyclus is aangekomen, is Thin Film technologie volwassen, maar met een ruim ontwikkelpotentieel. Als bijkomend voordeel geven deze panelen minder schittering en worden als mooier ervaren. Thin Film zal meer produceren tegen lagere kosten, ofwel laagste LCOE (Levelized Cost of Energy).

Momenteel is Solar-EW met meerdere gemeentes in gesprek over de realisatie van grotere Solar Parken, zoals in Emmen of Groningen. Vanaf 2015 zullen er in Nederland meerdere parken van tussen de 5MW en 15MW worden gebouwd. Tot op heden was het grootste gerealiseerde solar park 2,3MW en in 2003 gerealiseerd op het dak van de Floriade.

Voor meer informatie: www.solar-ew.com