Tegenwoordig duiken ze overal op, coaches, motivational speakers, bedrijfsgoeroes; u weet wel van die mensen die tegen een tarief van 500 euro uitleggen hoe ze zo énorm succesvol zijn geworden en hoe u dat ook kunt worden. Uiteindelijk is de bottomline dat diegene zelf zijn zakken vult en u naar huis gaat met een boek van een mijnheer ‘Ratelband’ met – naar thuis blijkt – vooral overbekende tips. De ‘spiritueel leider’ zelf rijdt uiteraard met een flinke zak geld in zijn dikke auto naar een volgend ‘life-changing-event’.

Maar zoals bij alles zijn deze lichtende voorbeelden niet direct begonnen in een zaal met 3000 ‘middle-management’ mannen in pak met de stropdas losjes om hun nek geknoopt. Ook de goeroe moet ergens beginnen. De ‘gegarandeerd-geld-opleverende-communicatie-specialist’ en ‘zelf verklaard bedrijfsprocess structureerder’ was na een tweetal naar volle tevredenheid afgeronde interim projecten overtuigd van zijn enorme talenten en had besloten een ‘motivationalcentre’ te openen waar hij zijn uitgebreide zelfhulpkennis aan het lokale MKB zou overdagen.

Hij had daarvoor een kleine, kale bedrijfsruimte gehuurd en deze ingericht met een aantal rijen stoelen, het altijd nuttige flipboard en een bureau met daarop een koffiezetapparaat (zijn cursisten moeten tenslotte wel bij de les blijven). Eén ding ontbrak echter: een sanitaire voorziening. Maar daar had onze ‘Maarten de Motivator’ gelukkig Karel voor weten te strikken.

Een eenvoudig werkje voor onze klusser. Hij zocht en vond de aansluiting op de riolering en de plaatste hier direct de zo noodzakelijke toiletpot. Maar omdat Karel nu eenmaal geen aannemer is, mocht de ‘bedrijfsspeaker’ zelf íemand voor de bouwkundige afwerking zoeken.

Voor de deelnemers aan zijn seminars is het te hopen dat dit op korte termijn zal gebeuren. Maar misschien predikt de ‘self made goeroe’ binnenkort zijn grote boodschap wel gewoon vanaf zijn nieuw geïnstalleerde witte kansel.