In de Belgische regio Gent worden 138 smartboilers geïnstalleerd. Het betreft zelflerende elektrische boilers die zich aanpassen aan het verbruikerspatroon. “Via een algoritme onthoudt de Green Energy Smartboiler exact wanneer warm water nodig is”, legt algemeen directeur Messiaen van fabrikant Itho Daalderop uit. “De boiler weet na een week precies wanneer het gezin in de woning warm water nodig heeft. Dat is voornamelijk in de ochtend en wanneer iedereen na het werk of school terug thuiskomt. In tussentijd hoeft de boiler dus geen water op 60°C te houden.”

De Green Energy Smartboiler zorgt met dit algoritme voor een besparing tot 12% per jaar ten opzichte van een klassieke elektrische boiler, claimt de fabrikant. De gebruiker kan via een online platform en de bijhorende app het energiegebruik van de boiler volgen.

Benutten overcapaciteit
De smartboilers van Itho Daalderop worden ook gebruikt om de balans op het elektriciteitsnet te verzekeren. Hiervoor werkt Itho Daalderop samen met zogenaamde aggregatoren. Dat zijn bedrijven die fungeren als tussenpersoon tussen de elektriciteitsnetbeheerder en de afnemers. Zodra er overcapaciteit optreedt, sturen zij een signaal door naar de smartboilers, die het teveel aan elektriciteit gebruiken om het water in de boiler kortstondig bij te warmen.